Звезда у Лиги шампиона

B92
Звезда у Лиги шампиона

Фудбалери Црвене звезде досањали су сан у Аустрији и послије више од двије и по деценије ће играти у Лиги шампиона!

Српски шампион одиграо је нерјешено 2:2 у Салцбургу против аустријског шампиона и захваљујући головима у гостима комплетирао невјероватну серију у овогодишњим квалификацијама.

Звезда је после 0:0 у Београду имала заостатак од 2:0 погоцима Мунаса Дабура, али је "блицкригом" Ел Фардуа Бена средином наставка дошла до највећег успеха у овом вијеку.

"Црвено-бијели" још од историјског успјеха из Барија нису играли у елити и ова генерација остаће упамћена у клупској историји као прва која је дошла до групне фазе откад се игра у овом формату.

Звезда је на "Ред Бул арени" имала велику подршку својих навијача, више од 9.000 "делија" стигло је у Салцбург и правило сјајну атмосферу, али то није омело домаће играче који су кренули изузетно офанзивно од самог старта.

Предњачили су Дабур, Патсон Дака, Ханес Вулф и Амаду Хајдара и одмах почели да праве прилике пред голом гостију.

Најбољу је већ у 10. минуту пропустио Дака када су Милош Дегенек и Милан Борјан катастрофално реаговали, али је херој био капитен Вујадин Савић који је спречио чист погодак. Од тог тренутка низале су се прилике и ударци са дистанце, па је Борјан имао много посла у првих пола сата.

Покушавали су изабраници Марка Розеа из свих позиција, док играчи Владана Милојевића нису успијевали да одиграју неколико повезаних акција. Тек су спорадично покушавали Немања Радоњић, Бранко Јовичић и Немања Милић, али нису били ни близу да угрозе противничког чувара мреже.

Незадовољни Милојевић је у финишу првог дијела умјесто Вељка Симића убацио Душана Јованчића и, када се чинило да су се "црвено-бијели" одбранили, примили су гол у најгорем тренутку – у послједњем минуту првог дијела игре.

Савршено је центрирао Андреас Улмер са лијеве стране, Савић је за разлику од почетка сусрета направио велику грешку и оставио Дабура усамљеног на петерцу, а он је неометан "отворио стопало" и прослиједио лопту у мрежу за 1:0 на паузи.

Ако је прво полувријеме завршено лоше, друго је почело катастрофално – пеналом за домаћина. Савић је на ивици казненог простора оборио Волфа, Чакир није имао дилему иако је била изузетно тешка одлука, а Дабур је био сигуран извођач и Салцбург је имао 2:0 на старту наставка.

У слиједећих десетак минута српски првак је преживио неколико опасних напада, да би се након сата игре догодила можда и пресудна ситуација за преокрет.

Марин Погранчић је безобразно нагазио резервисту Милана Павкова, што је толико изнервирало Ненада Крстичића да је потпуно "полудио", али је имао среће да није направио неку глупост и добио црвени картон.

Тај детаљ као да је распалио гостујуће играче који су нешто касније, преко Бена, за мање од 60 секунди дошли до резултата који их је одвео у групну фазу.

Велику улогу у свему томе имао је двоструки асистент Милош Дегенек, који је до тог тренутка играо поприлично слабо, али се прво искупио савршеним центаршутем за 2:1, а онда и додавањем главом које је Бен овјерио за 2:2.

Имали су прилику Звездини  играчи да постигну још један гол у наредном периоду, али и доста среће и сјајног Борјана на голу у финишу. Фијукале су лопте поред статива, претежно послије удараца Хајдаре, да би Борјан у надокнади одбранио двије велике шансе Дабуру и Рамаљу и израстао у једног од хероја историјске побједе.

Послије 27 година чекања сан се остварио – Звезда је у Лиги шампиона!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана