Саша Чађо, кошаркашка репрезентативка Србије, за Глас Српске: Остварио ми се сан, пењем се на балкон славе

Милан Зубовић
Саша Чађо, кошаркашка репрезентативка Србије, за Глас Српске: Остварио ми се сан, пењем се на балкон славе

- Још увек сам у шоку и имам осећај као да сањам и не бих да се пробудим. Знам да је ово огроман успех и све ми је још увек нестварно.

Изјавила је за "Глас Српске" кошаркашка репрезентативка Србије Саша Чађо која је са "орлицама" освојила златну медаљу на Европском првенству у Мађарској и Румунији. Она је била дио тима који у у финалном сусрету побиједио Француску резултатом 76:68. Изабранице Марине Маљковић оствариле су највећи успјех у историји женске кошарке освојивши прво злато на великим такмичењима. Некадашња селекција СФР Југославије освојила је сребра 1968, 1978,  1987. и 1991. године те бронзе 1970. и 1980. године. Уједно, Српкиње су избориле директан пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру идуће године.

* ГЛАС: Да ли сте прије почетка шампионата вјеровали да можете до највише степенице побједничког постоља?

ЧАЂО: Веровали смо у то да сваку утакмицу можемо добити ако се боримо. У сваку смо улазили са огромном жељом да победимо и на крају нам се исплатило.

* ГЛАС: Шта је био кључ успјеха?

ЧАЂО: Кључ успеха био је рад, рад, рад и само рад.

* ГЛАС: Када се на шампионату десио преломни тренутак, када сте знали да ћете направити одличан резултат?

ЧАЂО: Преломни тренутак је одлично одиграна утакмица против Турске на почетку елиминационе фазе, односно у четвртфиналу. Врхунски смо одиграле тај меч и виделе да можемо пуно да урадимо и далеко догурамо. Уједно смо се реванширале Туркињама за два пораза са прошлих такмичења и то нас је само додатно охрабрило.

* ГЛАС: Која утакмица се издваја као посебно тешка?

ЧАЂО: Свака је била тешка на свој начин. Сваки противник је био јако квалитетан и против свих смо морали добро да се помучимо да дођемо до победе. Некад резултат показује другачије, али само ми знамо како смо се бориле.

* ГЛАС: Француска је била фаворит у финалу. Шта је пресудило побједника на том мечу?

ЧАЂО: Жеља је одлучила победника. Једноставно имале смо већу жељу од Францускиња да дођемо злата и мислим да се могло и видети на терену.

* ГЛАС: Можеш ли описати осјећај када је завршена финална утакмица и када сте послије тога слушали и пјевали химну Србије на побједничком постољу?

ЧАЂО: Немам речи како да опишем тај тренутак то треба доживети и само се препустити осећањима. Тек касније ћу да схватим шта смо успеле да урадимо јер су нас све сада преплавило "1000 емоција". Знам само да сам осећала невероватну срећу и радост. Све је тако било савршено јер смо овај успех направили једним заједништвом.

* ГЛАС: Дочек у Београду (требао бити синоћ) је спреман и излазак на славни балкон. Да ли си икада очекивала да ћеш једног дана бити на на том мјесту?

ЧАЂО: То је сан сваког спортисте јер онда знаш да си направио нешто велико, а на славни балкон не иде се са слабим резултатима. Мени су се снови остварили и ова медаље је резултат много година рада. Сва одрицања током много година су се исплатила и сад могу да будем поносна.

* ГЛАС: Шта је био икс фактор који вас је довео до злата?

ЧАЂО: Наш тим је састављен од изузетно добрих особа, како играчица тако и свих чланова стручног штаба. Заједништво нас је красило, атмосфера је била одлична и уз максимално залагање свих дошле смо до историјског успеха. Велика је част што сам била део овог тима.

* ГЛАС: Идуће године очекују вас Олимпијске игре у Рио де Жанеиру. Сада кад сте кући донијеле злато са ЕП сигурно је да ће очекивати добре игре и у Бразилу. Може ли се говорити о дометима на ОИ?

ЧАЂО: Најважније је да смо заобишле квалификације за Олимпијске игре док је у овом тренутку још рано говорити о томе. Не желимо да се оптерећујемо тиме и желимо да уживамо наредних дана. Када дође време за ОИ сигурно је да ћемо се добро спремити и покушати поново да направимо нешто на шта ћемо ми и навијачи бити поносни.

Каријера

Саша Чађо рођена је у Сарајеву 13. јула 1989. године, а први професионални клуб био јој је Млади Крајишник из Бањалуке са којим је потписала уговор 2006. године. Затим је сезону 2007 – 2009. провела у сарајевском Жељезничару док је од 2009. до 2012. наступала за Хемофарм из Вршца. Идућу сезону провела је у Партизану, док је 2012. потписала за Партизан. У Београду је остала годину дана и онда заиграла за Алба Јулију док је од 2014. члан турског Чаника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана