Пауновић води Србију на Мундијалу у Русији

Агенције
Пауновић води Србију на Мундијалу у Русији

Београд - Србију би на Свјетском првенству у Русији требало да води Вељко Пауновић, пренијели су јуче медији у Србији.

Ако неко зна како се постаје свјетски шампион онда је то Пауновић који је са репрезентацијом до 20 година покорио куглу на Новом Зеланду па су челници Фудбалског савеза Србије, на челу са предсједником Славишом Кокезом, одлучили да му повјере улогу селектора А селекције. Пауновић ће тако наслиједити Славољуба Муслина, човјека који је Србију одвео на Мундијал послије прескочена три велика такмичења. Неколико дана трајала је неизвјесност да ли Муслин остаје на клупи "орлова", али је прошле седмице дефинитивно преломљено да напушта кормило те да неће бити у Русији иако је изборио првенство. Спекулисало се са именима његовог насљедника, прво је Драган Стојковић Пикси био фаворит јавности, али очигледно да је јак уговор у Кини (20 милиона за четири године) био одлучујући фактор да легенда српског фудбала остане у најмногољуднијој земљи свијета. Онда су се међу кандидатима нашла имена Александра Станојевића и Ивана Јовановића да би се указали Владимир Вајс и Роберт Просинечки. Муслину је замјерено непозивање Сергеја Милинквоића-Савића и Андрије Живковића, односно неподмлађивање репрезентације иако Србија има европске шампионе до 19 и свјетске до 20 година. Ко ће боље да одради тај посао од човјека који је "орлиће" одвео до свјетског трона и са њима има савршену конекцију. Пауновић је завршио сезону у америчкој МЛС лиги, јер је његов Чикаго Фајер испао у првој рунди плеј-офа. И даље има активан уговор са клубом из вјетровитог града па остаје да се заврше такви детаљи.

- Не могу ништа да причам о контактима са нашим Савезом, имам актуелан уговор са Чикагом, сезона у МЛС лиги је управо завршена и сада правим планове за нову такмичарску годину пошто смо испали из плеј-офа - није желио ништа да открива Пауновић.

Ипак, допутовао је у Београд на преговоре и сада остаје да нађу заједнички језик и договоре сарадњу која ће задовољити и челнике Савеза и Пауновића. Репрезентација се данас окупља у Старој Пазови пред пријатељске утакмице са Кином и Јужном Корејом. Функцију селектора привремено обавља досадашњи Муслинов помоћник Младен Крстајић. Екипа на пут креће сутра, а први меч је на распореду у петак, 10. новембра, у Гвангжуу против Кине, док се Србија четири дана касније састаје са Јужном Корејом у Бусану. За ове утакмице конкурише фудбалер Лација Милинковић-Савић због којег је на крају Муслин страдао, а позван је и Марко Грујић иако нема минутажу у Ливерпулу. Уколико Пауновић преузме селекторску позицију, сигурно ће дати више простора "Новозеланђанима", јер је до сада само Мијат Гаћиновић имао значајнију ролу и то у посљедњим утакмицама квалификација за Мундијал. Чињеница да многи од њих нису стандардни у својим клубовима као рецимо Немања Максимовић, који је скупио три сениорске репрезентативне утакмице, али по доласку у Валенсију нема простора за игру поред Џефрија Кондогбије.

Свилар изабрао Србију

Најмлађи голман у историји Лиге шампиона и најмлађи који је одбранио  пенал у елитном такмичењу Миле Свилар браниће за Србију.

Иако су и Белгијанци жељели да га виде на свом голу, чувар мреже Бенфике одлучио је да убудуће брани за Србију. Требало је да буде на списку за данашње окупљање, али неке ствари са папирологијом нису биле ријешене.

         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана