Наставак фудбалског ријалитија уочи утакмице Албанија - Србија

Спутњик
Наставак фудбалског ријалитија уочи утакмице Албанија - Србија

Утакмица Албаније и Србије заказана за 8. октобар у граду Елбасан неће бити само спортско дешавање и „догађај високог ризика", већ политичка приредба од које могу да зависе даља дешавања на Косову и Балкану, као и односи два народа са највећим неријешеним проблемом у Европи.

Ко је јачи у копачкама, они с опанцима или они са кечетом, видјеће се осмог дана октобра ове године на фудбалској утакмици која је унапред означена као догађај високог ризика.

Претходна утакмица двије репрезентације прекинута је на полувремену, али се може рећи да је побједу у виду дрона са заставом „велике Албаније", која се неколико минута вијорила над Београдом, извојевала Албанија. Тирана је додатно поентирала одлуком Суда за спортску арбитражу у Лозани да се прекинута квалификациона утакмица региструје у њену корист.

Да ли је читавом операцијом „дрон" руководио брат албанског премијера Едија Раме, није до краја разјашњено, али је зато Албанац који је управљао тим фамозним уређајем постао безмало национални херој у Албанији, а и на ширем албанском говорном подручју на Балкану. Он овога пута неће моћи да присуствује утакмици.

Друго полувијреме које се игра у Албанији, и то у граду Елбасану насељеном већински муслиманским живљем, чини се биће права фешта. Рама је за госте предвидио (не)провокативну кореографију — сваког посјетиоца ће на столици сачекати — бијели фес, застава Албаније и шал, а карте су према писању албанских медија већ распродате. Углавном члановима Владе и њиховој фамилији.

Равнотеже ради, пред утакмицу на стадиону ће се појавити наводно српски рок-бенд. Који — засад се не зна. 

За утјеху, свима ће бити забрањено да носе мајице које на било који начин асоцирају на „велику Албанију". Све ово указује да ће резултат утакмице, онај политички, бити много важнији од спортског.

Зашто се овај спортски догађај доживљава као „бити или не бити"? И може ли он утицати на нормализацију односа два народа, али и на бриселске преговоре Београда и Приштине?

Факат је да је Европи више преко главе да троши своје вријеме и паре на овај дио свијета. Њени званичници се труде да лопта — политичка — буде што мање на њиховом дијелу терена како би избјегли аутогол у преговорима Приштине и Београда, уколико они пропадну.

Није тајна ни да се у Приштини слушају искључиво Тирана и Вашингтон. Ако Београд успије да са Тираном нађе простор за сарадњу, то ће се одразити на реализацију Бриселског споразума Приштине и Београда. За Србе је то Заједница српских општина, за Албанце Војска Косова. Београд је можда због ЗСО и „прогутао" дрон, али питање је да ли је за десерт спреман да поједе и „фесове". 

Најбројнији народи на Балкану са највећим неријешеним спором на овим просторима — Косовом — управо су Срби и Албанци. Највећа нестабилност Балкана је управо на тој коти. Да ли је могуће да ће утакмица, која ће на трибинама имати више чланова тајних служби и специјалних јединица маскираних у навијаче, и играче који ће „пикати" лопту под будним оком снајпериста уз звуке елисе хеликоптера, заиста успијети да споји неспојиво и да без обзира на спортски резултат — резултат буде неријешен?

На крају крајева, ипак је ово утакмица квалификације за Европско првенство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана