Марковић најбољи асистент Европе

Иван Драгичевић
Марковић најбољи асистент Европе

Мурсија - Слободно се може рећи да Стефан Марковић игра најбољу кошарку живота иако овај одлични плејмејкер током цијеле каријере није осцилирао, али је у Зениту достигао досадашњи врхунац и просто га је милина гледати на паркету.

Марковић је најбољи асистент Еврокупа са 11 додавања по утакмици и у том сегменту му нико није ни близу. Други је рецимо Дејвид Логан са 7,5 асистенција колико Београђанин биљежи у ВТБ лиги што му је довољно за лидерско мјесто. Иако није поштено упоређивати такмичења, може се рећи да је Марковић најбољи асистент Европе будући да нико нема овакву статистику у квалитетнијим лигама Старог континента. Највећи ривал по овом параметру му је друг из репрезентације Србије Милош Теодосић који у Евролиги просјечно подијели 8,2 асистенције.

Популарни Пефи потпуно је разиграо саиграче па Зенит који са клупе води легендарни Васили Карасјов има одличне резултате ове сезоне. Побједом у Мурсији резултатом 90:77, тим из Санкт Петербурга је обезбиједио пласман у наредну фазу Еврокупа, а Марковић је уз 11 асистенција постигао 14 поена па је уписао трећи дабл-дабл учинак. На шест одиграних утакмица једнако импресивну статистику има само крилни центар Лијетувос Ритаса Дру Гордон, јер само њих двојица биљеже дабл-дабл у просјеку. Американац има 14 поена и 11 скокова по утакмици, док је Марковић на по 11 поена и асистенција те само 2,5 изгубљених лопти по мечу, а погодићете, нико нема такав однос додавања и грешака, а тај параметар је огледало организатора игре. Највећа бољка током каријере био му је шут са дистанце, а ове сезоне за три поена погађа са 50 одсто успјешности и то на солидном узорку. Погодио је 11 од 22 шута, а овај параметар би био још импресивнији да у Мурсији није промашио сва четири покушаја. Са линије за слободна бацања никад није било проблема па је ту на 80,8 одсто, а у овом колу је погодио десет од 11 пенала. Велику корист од српског плејмејкера извлаче и његови саиграчи па је тако Рајан Тулсон профилисан као прва нападачка опција екипе и најбољи стријелац, док се центар Тревор Мбакве враћа у живот послије сезоне за заборав у Макабију.

Изостављен је елемент по којем је изданак Житко баскета препознатљив, а то је одбрана. Марковић на сваком мечу има задатак да чува најопаснијег противничког бека и квалитет да на обје стране терена обавља најтеже послове је риједак. Сваки тренер би пожелио таквог играча, јер на прсте једне руке можете избројати колико их је у стању закључати најбољег противничког нападача, а онда на другој страни разиграти саиграче и број грешака смањити на минимум. Потребно је истаћи ствари које статистика не препознаје, а то су организација напада и давање ритма игри, јер код њега ријетко можете да видите вишак дриблинга у мјесту, док је осјећај за право рјешење у транзицији потпуно истанчан.

Репрезентација

Стефан Марковић био је душа репрезентације у претходних седам година и уградио је себе у три сребрне медаље. Најавио је опроштај од националног тима, али се сви надају да ће промијенити мишљење, јер би то био велики губитак. Србија има два сјајна плејмејкера у зрелим годинама пред којима је још најмање пет сезона врхунске кошарке и то је богатство које нема ниједна селекција, осим САД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана