Marković najbolji asistent Evrope

Ivan Dragičević
Marković najbolji asistent Evrope

Mursija - Slobodno se može reći da Stefan Marković igra najbolju košarku života iako ovaj odlični plejmejker tokom cijele karijere nije oscilirao, ali je u Zenitu dostigao dosadašnji vrhunac i prosto ga je milina gledati na parketu.

Marković je najbolji asistent Evrokupa sa 11 dodavanja po utakmici i u tom segmentu mu niko nije ni blizu. Drugi je recimo Dejvid Logan sa 7,5 asistencija koliko Beograđanin bilježi u VTB ligi što mu je dovoljno za lidersko mjesto. Iako nije pošteno upoređivati takmičenja, može se reći da je Marković najbolji asistent Evrope budući da niko nema ovakvu statistiku u kvalitetnijim ligama Starog kontinenta. Najveći rival po ovom parametru mu je drug iz reprezentacije Srbije Miloš Teodosić koji u Evroligi prosječno podijeli 8,2 asistencije.

Popularni Pefi potpuno je razigrao saigrače pa Zenit koji sa klupe vodi legendarni Vasili Karasjov ima odlične rezultate ove sezone. Pobjedom u Mursiji rezultatom 90:77, tim iz Sankt Peterburga je obezbijedio plasman u narednu fazu Evrokupa, a Marković je uz 11 asistencija postigao 14 poena pa je upisao treći dabl-dabl učinak. Na šest odigranih utakmica jednako impresivnu statistiku ima samo krilni centar Lijetuvos Ritasa Dru Gordon, jer samo njih dvojica bilježe dabl-dabl u prosjeku. Amerikanac ima 14 poena i 11 skokova po utakmici, dok je Marković na po 11 poena i asistencija te samo 2,5 izgubljenih lopti po meču, a pogodićete, niko nema takav odnos dodavanja i grešaka, a taj parametar je ogledalo organizatora igre. Najveća boljka tokom karijere bio mu je šut sa distance, a ove sezone za tri poena pogađa sa 50 odsto uspješnosti i to na solidnom uzorku. Pogodio je 11 od 22 šuta, a ovaj parametar bi bio još impresivniji da u Mursiji nije promašio sva četiri pokušaja. Sa linije za slobodna bacanja nikad nije bilo problema pa je tu na 80,8 odsto, a u ovom kolu je pogodio deset od 11 penala. Veliku korist od srpskog plejmejkera izvlače i njegovi saigrači pa je tako Rajan Tulson profilisan kao prva napadačka opcija ekipe i najbolji strijelac, dok se centar Trevor Mbakve vraća u život poslije sezone za zaborav u Makabiju.

Izostavljen je element po kojem je izdanak Žitko basketa prepoznatljiv, a to je odbrana. Marković na svakom meču ima zadatak da čuva najopasnijeg protivničkog beka i kvalitet da na obje strane terena obavlja najteže poslove je rijedak. Svaki trener bi poželio takvog igrača, jer na prste jedne ruke možete izbrojati koliko ih je u stanju zaključati najboljeg protivničkog napadača, a onda na drugoj strani razigrati saigrače i broj grešaka smanjiti na minimum. Potrebno je istaći stvari koje statistika ne prepoznaje, a to su organizacija napada i davanje ritma igri, jer kod njega rijetko možete da vidite višak driblinga u mjestu, dok je osjećaj za pravo rješenje u tranziciji potpuno istančan.

Reprezentacija

Stefan Marković bio je duša reprezentacije u prethodnih sedam godina i ugradio je sebe u tri srebrne medalje. Najavio je oproštaj od nacionalnog tima, ali se svi nadaju da će promijeniti mišljenje, jer bi to bio veliki gubitak. Srbija ima dva sjajna plejmejkera u zrelim godinama pred kojima je još najmanje pet sezona vrhunske košarke i to je bogatstvo koje nema nijedna selekcija, osim SAD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana