Тежак животни пут Нигеријке Амине Мохамед: Од кћерке чобана до десне руке шефа УН

Борис Ђурић
Тежак животни пут Нигеријке Амине Мохамед: Од кћерке чобана до десне руке шефа УН

Њујорк - Нигеријка Амина Мохамед савладала је тежак животни пут, а од кћерке сиромашног чобана стигла је до мјеста замјенице генералног секретара Уједињених нација.

Током своје изборне кампање предсједник САД Доналд Трамп написао је на свом "Твитер" налогу да су Уједињене нације само клуб у којем се људи друже, причају и добро забављају, али Амина зна да то није истина.

Покушај да се суочи са неким од највећих свјетских криза је оно што је покреће.

Бивша министарка за екологију Нигерије морала је сама да крчи свој пут у животу укључујући прикупљање новца за студирање хотел менаџмента у Италији.

- Рекла сам свом оцу - одлазим из куће. Он ми је рекао да је то у реду, али да нема новца за студирање - каже Нигеријка чији је отац био чобан.

Онда се, каже, зарекла да ће сакупити новац од било кога на путу од Кадуна до Зарије, градова међусобно удаљених неких 76 километара.

- Сви су ми говорили да нећу успјети, али ја сам сакупила 4.500 евра и отишла за Италију - прича Амина.

Након завршетка студија отац је захтијевао да се врати у Нигерију, гдје јој је нашао посао у америчком конзулату у Кадуни. Када је стигла кући схватила је да није било никаквог посла у конзулату.

- Радила сам разне послове да бих се на крају скрасила у архитектонском бироу у сјеверној Нигерији. Било је тешко бити неудата жена која жели да ради у канцеларији. Мушкарци су говорили: "Шта ће она овдје" и свашта су причали мислећи да не разумијем њихов локални дијалект - каже ова Нигеријка.

Након приватног сектора почела је да ради за нигеријску владу и тројицу нигеријских предсједника. На мјесто замјенице секретара УН именована је 1. јануара ове године и од тада помаже у формирању 17 развојних циљева, укључујући потпуно искорјењивање екстремног сиромаштва у свијету, заустављање глади и приступ намирницама свим људима.

- За мене је ово био веома дуг пут, од похађања основне школе у близини језера Чад до десне руке шефа УН Антонија Гутереша, вође организације која упркос својим јавно приказаним слабостима има виталну важност за свијет - каже мајка шесторо дјеце сједећи у својој канцеларији на 38. спрату зграде УН у Њујорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана