Српска у залету ка електронском пословању

Марина Чигоја
Српска у залету ка електронском пословању

Електронско пословање у развијеним земљама игра значајну улогу, док су код нас многи још скептични према оваквом виду пословања те се радије одлучују за традиционално пословање.

Иако би, према ријечима стручњака, преласком на савремени, електронски начин пословања били знатно смањени трошкови и побољшане привредне активности, код нас је тај вид рада још недовољно развијен, што би се, између осталог, могло објаснити и неинформисаношћу и недостатком повјерења у интернет трансакције.

Најраспрострањенији сервис електронског пословања код нас је електронско банкарство, али банкари истичу да је и оно још на ниским гранама.

Развој и предности

Директор Агенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић каже да електронско пословање у РС није довољно развијено јер се информационе технологије недовољно примјењују у самом пословању између компанија у РС, као и због административних баријера, које надлежни органи у РС планирају да уклоне како би дали одређен замах развоју електронског пословања.

Он је истакао да је РС једини и први ниво власти у БиХ који је усвојио сет закона који на квалитетан начин регулишу ову област. Што се тиче предности електронског пословања, Рајчевић је истакао да су оне бројне и да се оваквим начином пословања, између осталог, обезбјеђује веће тржиште јер нема административних и географских кругова.

- Поред тога, веома је значајна брзина којом се пословне трансакције одвијају, а у којима немате ни папира, ни факсова, ни чекања, него се једноставно све одвија убрзано - нагласио је Рајчевић.

Он је истакао да је електронско банкарство код нас у значајној мјери заживјело, а да је поприлично убрзана и куповина и продаја преко интернета.

- Међутим, оно што нама у РС треба је промјена свијести код самих послодаваца, односно власника компанија у смислу да ће електронско пословање у значајној мјери унаприједити њихов рад - нагласио је он.

Конкурентност привреде

Говорећи о недостацима које електронско пословање носи са собом, Рајчевић је рекао да је могућност злоупотреба присутна као и у традиционалном пословању.

- Свједоци смо да постоје бројне злоупотребе и у традиционалном дијелу пословања. Наравно да у електронском пословању постоји могућност упада у рачунарски систем, у банкарски рачун, али ипак бих рекао да су то пренаглашене ствари. Ствара се одређен страх код наших људи да се упусте у тај начин пословања. Мислим да је то претјерано - рекао је он.

Казао је да се РС још не може поредити са развијеним европским земљама, али да за земљама у региону не "каскамо". Према његовом мишљењу, електронско пословање је једна од ријетких ствари у којима наша привреда може да буде конкурентна.

- Развој електронског пословања је неминовност и вјерујем да ће у наредном петогодишњем периоду доћи до експанзивног раста електронског пословања и код нас - нагласио је Рајчевић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да се техничко-технолошким иновацијама и новим рјешењима само "лудаци" противе.

- Ако не знамо да искористимо то што дође, онда изостајемо из неког нормалног свијета. Много је бржа варијанта, много је боља комуникација и контрола, нема могућности грешака и имамо милијарду предности које носи електронско пословање - нагласио је Згоњанин.

Образовање кључ успјеха

Међутим, према његовим ријечима, проблем представља недовољна едукација друштва које не жели тако брзо да се едукује како би користило нове програме.

- Чињеница је да електронско пословање код нас није развијено. Људи који су приватизовали наша предузећа припадају онима који нису били у ери техничко-технолошког напретка, а огроман број младих људи је незапослен, а много боље су упознати и лакше приступају новим технологијама - казао је Згоњанин.

Додао је да је развој електронског пословања неминован и да ће оно сигурно све више и више узимати маха.

- Они који се не буду у то укључивали неће сутра бити вредновани и бити партнер ономе ко сједи с друге стране. По томе се мјери вриједност фирми у Европи - нагласио је Згоњанин.

Законске препреке

С друге стране, секретар Удружења за информационо-комуникационе технологије при Привредној комори РС Слободан Драгичевић каже да проблем у примјени електронског пословања код нас представљају одређене законске препреке.

Истиче да је проблем у примјени технологије усљед разних препрека које су најчешће проузроковане политичким и институционалним системом, који није у потпуности завршио доношење свих законских, а највише подзаконских аката која дефинишу ову област.

- Ради се и о лошој економској процјени примјене ових технологија. Највећи проблем је још и у томе што се сада ништа конкретно не ради на томе у државним институцијама - истакао је Драгичевић.

Нагласио је да је невјероватно да бројни домаћи економисти и савјетници нису никада урадили квалитетну анализу IKT сектора, а камоли уштеде које се уводе овим системом пословања и унапређења пословања.

- Приватни сектор чини све што може да своје пословање учини рационалнијим. С друге стране, не може се рећи да су институције рационалне или да имају намјеру да то буду у реално кратком времену испред нас - истакао је Драгичевић.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да су одређени помаци о питању електронског банкарства направљени, али да је то још недовољно.

- Иде напријед, али то није задовољавајуће. Први разлог су ризици које то пословање носи са собом, постоји сајбер несигурност - казао је Мишић.

Оно у чему се сви слажу је да електронско пословање има велику улогу у међународном пословању јер га доста олакшава, тако да неискоришћавање потенцијала овог вида пословања доводи до ограничавања развојних могућности привреде.

Е-Business конференција

У Бањалуци ће 23. и 24. септембра бити одржана прва стручна е-Бусинесс конференција која ће окупити еминентне ауторе из регије и Европе. Очекује се присуство до 200 учесника из различитих привредних подручја и банкарског сектора. Конференција ће имати основни задатак да презентује знања и искуства у појединим земљама у Европи као и бенефите за привредни развој те иницира код институција потребу да буде завршено доношење подзаконских аката битних за функционисање процеса из ове области. Срђан Рајчевић је истакао да је бизнис конференција идеална прилика да се шира јавност упозна са тим шта је електронско пословање.

- Она је првенствено намијењена привредном сегменту. То је идеална прилика да се едукују и виде који су трендови у овој области - нагласио је Рајчевић.

Збогом готовини

У Норвешкој се тренутно кеш користи у само пет одсто трансакција, а водећа норвешка финансијска корпорација "Finans Norge " сматра да би та земља требало да искоријени коришћење кеша до 2020. године. "Finans Norge ", фирма која представља више од 200 финансијских институција и група у земљи, заговара елиминацију трансакција базираних на кешу у Норвешкој, уз објашњење да би на тај начин били спријечени проблеми у вези са финансијским криминалом, пљачкама и прањем новца. Међутим, аналитичари оцјењују да би људи требало да буду у могућности да купују и без картица. Сматрају и да је за приватност грађана битно да имају могућност да нешто купе, а да не остављају електронски траг куповине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана