Српчанин Здравко Цвијетић рецептима за успјех освојио свијет

Дејан Јовичић
Српчанин Здравко Цвијетић рецептима за успјех освојио свијет

Србац - Да бисмо били успјешни и приближили се особи која желимо да постанемо, не морамо да додајемо ствари, већ неких морамо да се одрекнемо.

Ово је добитна формула за успјех дипломираног андрагога из Српца Здравка Цвијетића који је чланком објављеним на његовом блогу Зеро То Скилл за кратко вријеме освојио свијет.

Текст у којем је набројао 13 ствари којих се сваки човјек треба одрећи, за свега три мјесеца забиљежио је 20 милиона прегледа и преведен је на чак 18 језика. Чланак је објављен у бројним медијима као што су "Форбс", "Њујорк обзервер", "Yahoo Finance ", CNBC, "Хафингтон пост" и многим другима.

Цвијетић већ годину и по борави у Малезији гдје је донедавно радио у компанији "Mindvalley" у Куала Лумпуру као дизајнер онлајн програма и стратешки директор.

Паралелно с тим, развијао је блог на којем је објављивао садржаје о усвајању нових вјештина и стварању здравих навика. Главна идеја је била да креира чланак и онлајн курсеве који ће људима пружити практичне вјештине које могу да користе у личном и професионалном животу.

- Повратне реакције на овај чланак биле су невјероватне. Добио сам 145.000 и-мејл пратилаца, што је први пут у историји маркетинга да један текст може да генерише толико и-мејл адреса, за шта би се иначе морало платити пола милиона долара. Занимљива је спознаја да једна особа може да напише 1.500 ријечи и некоме промијени живот. О томе свједочи чак 30.000 коментара на текст - рекао је Цвијетић.

Добио је понуду да напише књигу и сценарио за филм, али и позиве из цијелог свијета да одржи мотивационе говоре, предавања, тренинге и друге пословне прилике.

- Понуду за књигу сам одбио јер ми је приоритет да оснујем компанију. У Малезији сам стекао велико искуство, развио креативност и за мање од годину постао дио стратешког тима, те удуплао плату. Обишао сам неколико континената и научио како да развијем посао, а до краја године планирам да усмјерим свој блог у развијање онлајн бизниса - каже он.

Прије одласка у Малезију био је национални тренер студентске организације AIESEC и имао своју фирму, што му је омогућило да постане менаџер консултантске компаније "Up Life ", а потом као тренер обиђе више од 20 држава.

Средњу школу је завршио у Српцу, а за вријеме студија у Београду стипендирала га је компанија "Пепси".

- Одлазак у Куала Лумпур је био кључни моменат у мом животу. Свака промјена, гдје крећете испочетка, правите грешке, учите, путујете, радите за некога па покушате сами, помаже да постајете боља верзија себе - наглашава Цвијетић.

Попео се на Килиманџаро

Прије двије и по године Здравко Цвијетић је са пријатељем Немањом Церовцем из Приједора освојио највиши планински врх Африке Килиманџаро.

Прије тога није имао никаквог планинарског искуства, а за овај подухват се припремао четири мјесеца. За пет дана су прешли 45 километара крећући се кроз џунгле, прашуме и пустоши. У повратку су посјетили Занзибар гдје су пливали са делфинима и дружили се с корњачама старим 200 година.

Здравко Цвијетић истиче 13 ствари које морамо одбацити како бисмо постигли успјех

1. одреците се нездравог живота,

2. поставите краткорочне циљеве,

3. не играјте на мало већ остварите своје снове,

4. одреците се изговора,

5. фиксног начина размишљања,

6. перфекционизма и

7. успјеха преко ноћи,

8. не радите више ствари одједном,

9. одреците се потребе да контролишете,

10. престаните да говорите "да" стварима који не подржавају ваше циљеве,

11. избаците токсичне људе из живота,

12. одреците се потребе да вас воле

13. и зависности од друштвених медија и телевизије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана