Srpčanin Zdravko Cvijetić receptima za uspjeh osvojio svijet

Dejan Jovičić
Srpčanin Zdravko Cvijetić receptima za uspjeh osvojio svijet

Srbac - Da bismo bili uspješni i približili se osobi koja želimo da postanemo, ne moramo da dodajemo stvari, već nekih moramo da se odreknemo.

Ovo je dobitna formula za uspjeh diplomiranog andragoga iz Srpca Zdravka Cvijetića koji je člankom objavljenim na njegovom blogu Zero To Skill za kratko vrijeme osvojio svijet.

Tekst u kojem je nabrojao 13 stvari kojih se svaki čovjek treba odreći, za svega tri mjeseca zabilježio je 20 miliona pregleda i preveden je na čak 18 jezika. Članak je objavljen u brojnim medijima kao što su "Forbs", "Njujork obzerver", "Yahoo Finance ", CNBC, "Hafington post" i mnogim drugima.

Cvijetić već godinu i po boravi u Maleziji gdje je donedavno radio u kompaniji "Mindvalley" u Kuala Lumpuru kao dizajner onlajn programa i strateški direktor.

Paralelno s tim, razvijao je blog na kojem je objavljivao sadržaje o usvajanju novih vještina i stvaranju zdravih navika. Glavna ideja je bila da kreira članak i onlajn kurseve koji će ljudima pružiti praktične vještine koje mogu da koriste u ličnom i profesionalnom životu.

- Povratne reakcije na ovaj članak bile su nevjerovatne. Dobio sam 145.000 i-mejl pratilaca, što je prvi put u istoriji marketinga da jedan tekst može da generiše toliko i-mejl adresa, za šta bi se inače moralo platiti pola miliona dolara. Zanimljiva je spoznaja da jedna osoba može da napiše 1.500 riječi i nekome promijeni život. O tome svjedoči čak 30.000 komentara na tekst - rekao je Cvijetić.

Dobio je ponudu da napiše knjigu i scenario za film, ali i pozive iz cijelog svijeta da održi motivacione govore, predavanja, treninge i druge poslovne prilike.

- Ponudu za knjigu sam odbio jer mi je prioritet da osnujem kompaniju. U Maleziji sam stekao veliko iskustvo, razvio kreativnost i za manje od godinu postao dio strateškog tima, te uduplao platu. Obišao sam nekoliko kontinenata i naučio kako da razvijem posao, a do kraja godine planiram da usmjerim svoj blog u razvijanje onlajn biznisa - kaže on.

Prije odlaska u Maleziju bio je nacionalni trener studentske organizacije AIESEC i imao svoju firmu, što mu je omogućilo da postane menadžer konsultantske kompanije "Up Life ", a potom kao trener obiđe više od 20 država.

Srednju školu je završio u Srpcu, a za vrijeme studija u Beogradu stipendirala ga je kompanija "Pepsi".

- Odlazak u Kuala Lumpur je bio ključni momenat u mom životu. Svaka promjena, gdje krećete ispočetka, pravite greške, učite, putujete, radite za nekoga pa pokušate sami, pomaže da postajete bolja verzija sebe - naglašava Cvijetić.

Popeo se na Kilimandžaro

Prije dvije i po godine Zdravko Cvijetić je sa prijateljem Nemanjom Cerovcem iz Prijedora osvojio najviši planinski vrh Afrike Kilimandžaro.

Prije toga nije imao nikakvog planinarskog iskustva, a za ovaj poduhvat se pripremao četiri mjeseca. Za pet dana su prešli 45 kilometara krećući se kroz džungle, prašume i pustoši. U povratku su posjetili Zanzibar gdje su plivali sa delfinima i družili se s kornjačama starim 200 godina.

Zdravko Cvijetić ističe 13 stvari koje moramo odbaciti kako bismo postigli uspjeh

1. odrecite se nezdravog života,

2. postavite kratkoročne ciljeve,

3. ne igrajte na malo već ostvarite svoje snove,

4. odrecite se izgovora,

5. fiksnog načina razmišljanja,

6. perfekcionizma i

7. uspjeha preko noći,

8. ne radite više stvari odjednom,

9. odrecite se potrebe da kontrolišete,

10. prestanite da govorite "da" stvarima koji ne podržavaju vaše ciljeve,

11. izbacite toksične ljude iz života,

12. odrecite se potrebe da vas vole

13. i zavisnosti od društvenih medija i televizije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana