Послије сто година Видовдан у Парламенту Велике Британије

Танјуг
Послије сто година Видовдан у Парламенту Велике Британије

Лондон - Један од највећих српских празника, Видовдан, обиљежен је јуче у Парламенту Велике Британије, први пут након сто година, саопштио је Српски сити клуб из Лондона.

Догађај су организовали Амбасада Републике Србије у Лондону и Српски савјет Велике Британије, док је координатор био Српски сити клуб.

У Великој Британији 28. јун је први пут обиљежен 1916. године као "Дан Косова", када је организован низ школских и јавних манифестација у знак солидарности са српским савезницима.

Сто година касније, догађај поводом обиљежавања Видовдана и "Дана Косова" водио је Стјуарт Андру, потпредсједавајући Свепартијске групе за Србију.

У пригодном програму учествовала је Џени Блејк, пензионисана радница Националне здравствене службе из Саутемптона, која је прочитала говор о овом великом дану, глумица Марија Павловић Алпорт је одрецитовала неколико српских пјесама из Првог свјетског рата, а Живорад Николић, хармоникаш "She'' Kouokh" бенда, извео је неке од најпознатијих српских пјесама из Првог свјетског рата.

"Обиљежавање овако важне годишњице је још један доказ узајамног поштовања и веома јаке споне између двије земље, како прије сто година, тако и сада", наведено је у саопштењу Српског сити клуба.

Видовдан се везује за Косовски бој који се одиграо на тај дан 1389. године.

На Косову је погинуо кнез Лазар, па црква тог дана поред светог Амоса слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика, наводи се у саопштењу.

Занимљиво је, примјећује се у саопштењу, да је током Првог свјетског рата у јавном мнењу Косово било највише присутно у Великој Британији, због чега је 28. јун и проглашен за "Дан Косова".

Химна Србије је отпјевана много пута у Великој Британији у то вријеме, како на јавним догађајима, тако и у црквама, школама и на концертима.

"Манчестер Гардијан" је за 28. јун 1916. написао "од свега чудног што се може десити током рата, тешко да постоји било шта што је на тако чудан начин битно као Дан Косова, онакав какав се обиљежава ове године".

"Заиста је необично и ријеткост да се у Лондону, Манчестеру и осталим енглеским градовима људи састају да би обиљежили сјећање на битку која се десила на Балкану прије 527 година", оцјенио је тај лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана