Poslije sto godina Vidovdan u Parlamentu Velike Britanije

Tanjug
Poslije sto godina Vidovdan u Parlamentu Velike Britanije

London - Jedan od najvećih srpskih praznika, Vidovdan, obilježen je juče u Parlamentu Velike Britanije, prvi put nakon sto godina, saopštio je Srpski siti klub iz Londona.

Događaj su organizovali Ambasada Republike Srbije u Londonu i Srpski savjet Velike Britanije, dok je koordinator bio Srpski siti klub.

U Velikoj Britaniji 28. jun je prvi put obilježen 1916. godine kao "Dan Kosova", kada je organizovan niz školskih i javnih manifestacija u znak solidarnosti sa srpskim saveznicima.

Sto godina kasnije, događaj povodom obilježavanja Vidovdana i "Dana Kosova" vodio je Stjuart Andru, potpredsjedavajući Svepartijske grupe za Srbiju.

U prigodnom programu učestvovala je Dženi Blejk, penzionisana radnica Nacionalne zdravstvene službe iz Sautemptona, koja je pročitala govor o ovom velikom danu, glumica Marija Pavlović Alport je odrecitovala nekoliko srpskih pjesama iz Prvog svjetskog rata, a Živorad Nikolić, harmonikaš "She'' Kouokh" benda, izveo je neke od najpoznatijih srpskih pjesama iz Prvog svjetskog rata.

"Obilježavanje ovako važne godišnjice je još jedan dokaz uzajamnog poštovanja i veoma jake spone između dvije zemlje, kako prije sto godina, tako i sada", navedeno je u saopštenju Srpskog siti kluba.

Vidovdan se vezuje za Kosovski boj koji se odigrao na taj dan 1389. godine.

Na Kosovu je poginuo knez Lazar, pa crkva tog dana pored svetog Amosa slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika, navodi se u saopštenju.

Zanimljivo je, primjećuje se u saopštenju, da je tokom Prvog svjetskog rata u javnom mnenju Kosovo bilo najviše prisutno u Velikoj Britaniji, zbog čega je 28. jun i proglašen za "Dan Kosova".

Himna Srbije je otpjevana mnogo puta u Velikoj Britaniji u to vrijeme, kako na javnim događajima, tako i u crkvama, školama i na koncertima.

"Mančester Gardijan" je za 28. jun 1916. napisao "od svega čudnog što se može desiti tokom rata, teško da postoji bilo šta što je na tako čudan način bitno kao Dan Kosova, onakav kakav se obilježava ove godine".

"Zaista je neobično i rijetkost da se u Londonu, Mančesteru i ostalim engleskim gradovima ljudi sastaju da bi obilježili sjećanje na bitku koja se desila na Balkanu prije 527 godina", ocjenio je taj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana