Епл владар пола деценије

Agencije
Епл владар пола деценије

Њујорк - Америчка технолошка компанија "Епл" највреднији је свјетски бренд, а иза себе је оставила домаће ривале "Гугл" и "Мајкрософт".

"Епл" је пету годину узастопно на врху листе међународне консултантске куће "Интербренд", која традиционално рангира најјаче свјетске брендове. У истом периоду константно га на другој позицији прати "Гугл", док је у остатку листе било промјена.

Вриједност "Епловог" бренда порасла је у односу на прошлу годину три одсто, на 184,2 милијарде долара. "Гугл" је имао двоструко вишу стопу раста и зауставио се на 141,7 милијарди долара.

"Мајкрософт" се попео на треће мјесто као један од 16 брендова који су остварили двоцифрени међугодишњи раст вриједности. Четврта је "Кока-Кола", а слиједе "Амазон", "Самсунг", "Тојота", "Фејсбук", "Мерцедес" и ИБМ, који закључује листу првих десет глобалних брендова по финансијској вриједности. Занимљиво је да су у топ десет успјеле да се пробију само три компаније ван САД, а у том друштву су јужнокорејски "Самсунг", јапанска "Тојота" и њемачки "Мерцедес".

Ове године су се на листи 100 највреднијих свјетских брендова први пут појавили "Ферари" (88. мјесто), "Нетфликс" (78) и "Салесфорце.цом" (84). Највећи процентуални раст вриједности у односу на 2016. годину остварили су "Фејсбук" (48 одсто), "Амазон" (29 одсто), "Адобе" (19 одсто), "Адидас" (17 одсто) и "Старбакс" (16 одсто).

Више од половине највреднијих свјетских брендова долази из четири сектора - аутомобилске индустрије (16), напредних технологија (15), финансијских услуга (12) и робе широке потрошње (9). Малопродаја је најбрже растући сектор по процентуалном расту вриједности брендова (19 одсто), а слиједе спортска опрема (10 одсто), технологија (осам одсто), логистика (седам одсто) и финансијске услуге (шест одсто).

Укупна вриједност највећих 100 глобалних брендова је 1.870 милијарди долара и у односу на 2016. годину порасла је за 4,2 одсто.

"Интербрендова" методологија на основу које креира рејтинг заснива се на неколико критеријума, међу којима су утицај бренда на потрошачки избор и снагу којом бренд доприноси стабилности и заради компаније.

Нови "ајфон" руши "Епл"

Вриједност акција "Епла" пала је девет одсто иако је објављено да је највреднији бренд на свијету.

Пад је изазвала забринутост да нови "ајфон 8" неће привући велики број купаца након што је на азијском тржишту код потрошача изазвао углавном слаб и млак интерес јер су купци оцијенили да нови модел није донио ништа ново у односу на претходну верзију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана