Epl vladar pola decenije

Agencije
Epl vladar pola decenije

Njujork - Američka tehnološka kompanija "Epl" najvredniji je svjetski brend, a iza sebe je ostavila domaće rivale "Gugl" i "Majkrosoft".

"Epl" je petu godinu uzastopno na vrhu liste međunarodne konsultantske kuće "Interbrend", koja tradicionalno rangira najjače svjetske brendove. U istom periodu konstantno ga na drugoj poziciji prati "Gugl", dok je u ostatku liste bilo promjena.

Vrijednost "Eplovog" brenda porasla je u odnosu na prošlu godinu tri odsto, na 184,2 milijarde dolara. "Gugl" je imao dvostruko višu stopu rasta i zaustavio se na 141,7 milijardi dolara.

"Majkrosoft" se popeo na treće mjesto kao jedan od 16 brendova koji su ostvarili dvocifreni međugodišnji rast vrijednosti. Četvrta je "Koka-Kola", a slijede "Amazon", "Samsung", "Tojota", "Fejsbuk", "Mercedes" i IBM, koji zaključuje listu prvih deset globalnih brendova po finansijskoj vrijednosti. Zanimljivo je da su u top deset uspjele da se probiju samo tri kompanije van SAD, a u tom društvu su južnokorejski "Samsung", japanska "Tojota" i njemački "Mercedes".

Ove godine su se na listi 100 najvrednijih svjetskih brendova prvi put pojavili "Ferari" (88. mjesto), "Netfliks" (78) i "Salesforce.com" (84). Najveći procentualni rast vrijednosti u odnosu na 2016. godinu ostvarili su "Fejsbuk" (48 odsto), "Amazon" (29 odsto), "Adobe" (19 odsto), "Adidas" (17 odsto) i "Starbaks" (16 odsto).

Više od polovine najvrednijih svjetskih brendova dolazi iz četiri sektora - automobilske industrije (16), naprednih tehnologija (15), finansijskih usluga (12) i robe široke potrošnje (9). Maloprodaja je najbrže rastući sektor po procentualnom rastu vrijednosti brendova (19 odsto), a slijede sportska oprema (10 odsto), tehnologija (osam odsto), logistika (sedam odsto) i finansijske usluge (šest odsto).

Ukupna vrijednost najvećih 100 globalnih brendova je 1.870 milijardi dolara i u odnosu na 2016. godinu porasla je za 4,2 odsto.

"Interbrendova" metodologija na osnovu koje kreira rejting zasniva se na nekoliko kriterijuma, među kojima su uticaj brenda na potrošački izbor i snagu kojom brend doprinosi stabilnosti i zaradi kompanije.

Novi "ajfon" ruši "Epl"

Vrijednost akcija "Epla" pala je devet odsto iako je objavljeno da je najvredniji brend na svijetu.

Pad je izazvala zabrinutost da novi "ajfon 8" neće privući veliki broj kupaca nakon što je na azijskom tržištu kod potrošača izazvao uglavnom slab i mlak interes jer su kupci ocijenili da novi model nije donio ništa novo u odnosu na prethodnu verziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana