Актуелно ове јесени: Капути мирних боја са уникатним додацима

Цвија Мркоњић
Актуелно ове јесени: Капути мирних боја са уникатним додацима

Иако се љето није ове године показало у свом пуном сјају када је ријеч о модној сцени, љетне колекције обиљежиле су боје и јарки дезени.

Бањалучки дизајнер Душко Орашчанин за јесен најављује мало смиреније боје увијек актуелних капута и аксесоара за хладније дане. Он каже да је модна сцена која се промовише путем ревија слична нашој, али постоји битна разлика између наше и свјетске уличне моде.

Снежана и Сузана Стијаковић као прави стручњаци за торбе кажу да су љети популарне торбе јарких и пастелних боја, као и торбе са цвјетним узорцима.

За прелазно и хладније вријеме препоручују краљевско плаву, сиву, пудер роза, а торба коју ове јесени свака дјевојка мора да има је актуелни "бој бокс" модел.

А без добре фризуре и добра одјевна комбинација пада у воду, па фризери препоручују фризуре са валовима и благо покупљену косу.

Џинс обавезан комад у ормару

Егзотични и богати дезени који су владали током љета преовладаваће и током јесени, али оно што долази јесу смјереније боје и материјали прилагођенији хладнијим временским приликама. Душко Орашчанин каже да уз сезону за јесен долази и већи избор за комбиновање због тога што тада свако барата са више одјевних предмета.

- Стижу незаобилазне бундице у свим дужинама, капути, како женски тако и мушки, који комбинацији увијек дају више ауторитета - најавио је Орашчанин.

Истиче да су шалови, мараме, рукавице и капе неизбјежни аксесоари за дане који долазе, те да ће у тренду бити елегантни кројеви и модели џинса.

- С обзиром на то да смо имали љето које није пуно сијало, у "тмурној" сезони желим свима да максимално заблистају, јер нас очекује угодан и комфоран модни календар - поручио је млади дизајнер.

Он је казао да су љето обиљежили јарки дезени и боје, те да је ријеч "униформисаност" након деценијске борбе напокон отишла у заборав.

- Жене имају могућност да носе све од ретро стилова до кројева који све више подсјећају на еротику, а дозвољени су сви могући дезени и комбинације - каже Душко.

Према његовом мишљењу и мушка модна прича добила је нове корице, јер се нуде кројеви који су прилично исфеминизирани, али не да би умањили мушкост, већ да би натјерали јачи пол да почне размишљати о одијевању.

Што се тиче модних трендова код нас и у свјетским метрополама Орашчанин као искусни познавалац модних писта каже да је оно што се промовише путем ревија и каталошких реклама слично нашој сцени.

- Улична или свакодневна мода је другачија. Људи у великим метрополама превише се једноставно облаче за наш укус и оскудно су обучени. Због тога нас прати глас модно освијештених - истакао је креатор.

Упечатљиви узорци разбијају сивило

Сњежана и Сузана Стијаковић, чијих неодољивих и ултрамодерних торби су убрзо постале обожаватељи готове све дјевојке Бањалуке и околине, за јесен препоручују торбе са упечатљивим узорцима и у бојама.

- Препоручујемо торбе у краљевско плавој, бордо, црвеној, сивој и пудер роза боја. Атрактивни су змијски и кроко узорци с обзиром на то да се даме током јесени облаче у тамније боје - кажу дјевојке из "Свијета торбица".

За дневне варијанте идеалне су трапез торбе, простране су и функционалног кроја, а за вечерње варијанте треба бирати писмо торбе у свим бојама.

- Апсолутна "маст хев" торба је "бој бокс" торба која ће зачинити сваку комбинацију, али ипак не постоје торбе које нису модерне - казала је Снежана.

Ове дјевојке кажу да су љетос биле актуелне торбе јарких и пастелних боја, рађене од еко коже, као и торбе у "бејби блу", беж, плавој, црвеној и тробе са цвјетним узорцима.

Троугласта пета хит

Најпознатије ципеле за којима уздишу жене широм планете "Џими Чу" још у фебруару је избацио први дио колекције за јесен/ зиму 2014/2015. Оно што карактерише њихове моделе за предстојећу сезону је геометријска, троугласта пета која постаје база глежњерица и чизама, а модели су углавном комбинованих материјала.

Иако су неки модели инспирисани мужевним комадима, не губе на женствености.

"Геокс" и овај пут доноси лијепу палету боја, занимљиве облике и удобне ципеле по којима је бренд препознатљив. Преовладавају тиркизна, љубичаста, роза, тамноплава, браон, беж и црна.

У "Алдовој" колекцији преовладавају тамније боје, а један од најупечатљивијих модела јесу дубоке ципеле са пертлама и дебелом четвртастом петом. Четвртаста пета краси и глежњерице, а ту су и класичне ципеле на шпиц са танком петом.

Коса воли валове

Фризери кажу да се фризуре много не разликују у зависности од годишњих доба, али се разликују боје и нијансе. Осим што је равна коса увијек актуелна, ове године пожељно је и носити природно осушено косу са мало пјене која додаје волумен.

- Актуелне су фризуре са валовима, без обзира на дужину косе, а косу за вечерњи излазак треба благо покупити, без затезања и прецизности. За хладније дане треба бирати природне нијансе косе, које варирају од тамно пепељасто смеђе до свијетло кестењасте – рекла је фризерка Николина Шаркановић.

Она каже да за поменуте нијансе највише одговарају боб фризуре, а да су љети такође модерни природни тонови смеђе, али и наранџаста боја, али да се ни са црвеном бојом не може погријешити.

Иако је љето на измаку Николина подсјећа да у љетном периоду треба избјегавати извлачење праменова због ломљења косе, везање, те косу не излагати превише сунцу. Њена препорука је да се користе и препарати за заштиту од топлоте.

Смарагдни нокти

Лијепи и његовани нокти обавезни су за све прилике и уз све комбинације, доласком јесени приморани смо да кажемо збогом љетним, веселим нијансама. Током претходних мјесеци актуелне су биле нијансе наранџе, жуте, зелене и ружичасте.

Боја која не ове године неће знати за сезоне је бијела, бар када је маникир у питању. За предстојеће дане козметичке куће припремају колекцију са браон, црним, смарагдно зеленим, црвеним, сивим, бисер и металик бојама.

На неким ревијама појавиле су се плаве и златне нијансе, али само у детаљима нпр. као нова верзија френч маникира.

Што се дужине ноктију тиче никада не треба претјеривати, а кратки нокти у јарким бојама су уназад неколико сезона веома модерни.

Уколико вам се не допадају наведене нијансе и одлучите да не лакирате нокте, свеједно поведите рачуна о томе да уклоните кожицу око ноктију и да вам нокти буду уредно истурпијани и без флека.

Жутило нокта узроковано лаком за нокте одлично се скида лимуновим соком који, осим што ће оставити блиставе плочице, нахранити нокат.

Ревија

Протеклог четвртка Душко Орашчанин имао је ревију у Бечу у организацији компаније "Paolo's World Design" која га је прогласила најбољим дизајнером Балкана на "Балканским данима моде" одржаним у мају ове године. Ови дани моде одржани су у Бечу, а недавно је отворен и бутик са одјећом коју потписује Орашчанин.

- Сада радимо на комуникацији са "Њујорк фешн виком", а имам и позиве за Орландо (Флорида) фешен вик, као и за фешен вик Пекинг - казао је Орашчанин.

Накит за јесен/зиму

Умјетнички директор за накит, луксузне модне куће Луи Витон, Лоренц Баумер осмислио је колекцију накита названу "В" која је омаж чувеним иницијалима овог бренда. Звијезда колекције је опал, миљеник славног дизајнера, којем је дао много простора и у претходној колекцији. У новој колекцији посебно мјесто заузима троугаони облик камена од 88 карата, из аустралијских рудника. Инспирисана Арт деко ером, читава колекција, од преко 20 комада, састоји се од огрлица, минђуша, дугмади за манжетне и прстења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана