Земља која је први пут чула страну музику

Guardian
Земља која је први пут чула страну музику

Бутан - земља среће, магије и мита - током десетодневног фестивала први пут у историји угостила је стране ди-џејеве, уличне умjетнике, играче и креативне мислиоце.

Централни градски трг у престоници Тимпу прошлог мjесеца постао је мjесто сусрета потпуних супротности - вишевjековне традиције и урбане културе.

Годишњи међународни фестивал, десетодневна манифестација чији програм укључује умjетност, музику, филм и гастрономске специјалитете први пут је у "краљевству Хималаја" ујединио људе различитих националности.

Смjештен између својих великих сусjеда Индије и Кине, Бутан је једна од најинтригантнијих земаља на свијету. Захваљујући томе што је туризам све до 1974. године био забрањен, древна култура земље остала је готово нетакнута.

Са доласком интернета (телевизија је дозвољена тек 1999. године) радознала млада популација (60 одсто становништва чине особе испод 25 година старости) "крочила" је у спољашњи свијет.

"Бутан се дуго није отварао ка свијету. Настојали смо да заштитимо своју културу, али промјене су неизбјежне. Утицаји су ту, сада је само питање на који начин ћемо им приступити. Циљ овог фестивала је да омогући младим генерацијама да се изразе, размјењују идеје и уче од међународних умјетника", изјавио је Тинли Палден Дорђи, саоснивач фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана