Шта тачно представљају хотелске звјездице

Агенције
Шта тачно представљају хотелске звјездице

Да ли сте икада размишљали о томе шта означавају звјездице поред назива хотела? Основну разлику сви знамо - више звјездица, луксузнији хотел. Међутим, да ли сте знали да се иза свих тих звјездица крију одређени стандарди које хотели треба да задовоље?

На нивоу Европске уније требало је да се уведе хотелска стандардизација која би била прихваћена у свим државама чланицама. Ипак, иако је израђена, она није обавезна него служи само као смхерница. EHU, The European Hotelstar Union, заснива се на њемачком систему који је имао велики утицај на класификацију хотела у Централној Европи. Тим системом укинута је минимална величина собе за поједину категорију и направљен је каталог критеријума који обухвата чак 270 елемената, од којих су неки обавезни ако хотел жели да добије одређену звјездицу. Сваки од тих елемената носи одређен број бодова који се сабирају и на основу добијених вриједности се додјељују звјездице. А који су то услови?

Tourist или 1*

Хотели означени с 1* углавном се називају буџетним хотелима и намијењени су свима које не очекују луксуз нити превише удобан кревет. Све собе морају имати своје купатило са туш кабином или кадом. Обавезно је чишћење собе сваког дана, а у њој треба да постоји сто са столицом, сапун и ТВ у боји с даљанским. Да, добро сте прочитали. У 21. вијеку, услов за једну звјездицу је да у свакој соби буде ТВ у боји. Рецепција таквог хотела треба да ради барем осам сати на дан, а на рецепцији треба да постоји факс уређај и телефон за употребу. Доручак се мора послуживати у хотелу, а пића треба да буду доступна гостима током цијелог дана. Наравно, не бесплатно.

Стандард или 2*

Уз све набројано у претходној категорији, за двије звјездице није довољно обезбједити доручак у хотелу него је прописано да то буде шведски сто. У собама, уз обавезан ТВ у боји, поред кревета треба да буду свјетла за читање и ормар за одлагање ствари. У купатилима умејсто сапуна треба да буде гел за туширање и пешкири као и понешто од прибора за личну хигијену. Уз факс уређај и телефон, на рецепцији треба да буде омогућено плаћање кредитним картицама.

Confort или 3*

Сви услови који важе за хотеле с 1 и 2, односе се и на хотеле с 3*. Но, овдjе се правила пооштравају и рецепција осим факса, телефона и могућности плаћања картицом, треба да ради минимум 14 сати дневно, а телефонска веза са особљем (које мора да говори барем један страни језик), мора да буде доступна 24 сата. Уз све то, код рецепције треба да буду барем три гарнитуре за сjедење и просторија за остављање пртљага.

Пооштравају се правила и за собе. Тако свака треба да има мини бар или нека пића, телефон и приступ Интернету. Иако у нижим категоријама гријање у купатилу није обавезно, хотели с 3* треба да имају неко гријно тијело и фен за косу. У соби треба да постоји и велико огледало као и простор за одлагање кофера. Исто тако, обавезни су и мини сет за шивање, сет за чишћење ципела и могућност давања одјеће на прање и пеглање. Хотел с 3* треба да госту обезбједи додатни јастук и покривач и добро израђен систем корисничких услуга.

First class или 4*

И овде важи све као и за ниже категорије, али рецепција треба да ради минимално 18 сати на дан. Предворје, уз три гарнитуре за сједење, треба да има и бар. У овим хотелима треба да буде омогућен доручак у соби, а мини бар треба увијек да је напуњен.

Осим кревета, стола са столицом и ормара, соба у хотелу с 4* треба да има и фотељу или кауч као и мали сто. Огртач и папуче треба да буду у свакој соби, а ако их нема, треба да буду доступни на захтјев. Купатило сада постаје нешто луксузније, с капом за туширање, козметичким огледалом и разним производима за личну његу. Иако раније категорије нису морале да имају ресторан, већ само трпезарију, хотели с 4* треба да имају A la carte ресторан који ради седам дана у недељи.

Luxury или 5*

У хотелима с 5* рецепција треба да буде отворена 24 сата дневно, а свим гостима треба да је на располагању вратар или особа задужена за паркирање возила. Исто тако, у овим хотелима треба да постоји особље за ношење пртљага до собе. Предворје треба да буде пространо, с простором за сједење и баром.

Сваки гост приликом доласка у собу треба да затекне свијеже цвијеће или неки други поклон добродошлице.

У собама треба да буде сеф и наравно, брзи интернет. Хотел треба да има сервис за пеглање који одјећу треба да вам среди у року од једног сата.

Super Luxury или 7*

Неки хотели задовољавају чак и најригорозније захтјеве, због чега су награђени са седам звјездица.

Први хотел на свету с том категоријом је Бурј Ал Араб у Дубаију, који је отворен 1998. и у ком свака соба има свог батлера. Тешко је рећи какве услове треба да задовољи такав хотел.

Нигдје не постоји писано правило да таква категоризација званично постоји, али због луксуза у ком гости могу да уживају у појединим хотелима, попут дизајнерског намјештаја, елитних пића и осталих задовољства за богаташе, јасно је да се ипак по нечему разликују од хотела с пет звјездица.

Да ли треба вјеровати броју звјездица када бирате хотел? Све треба узети с резервом, а првенствено због тога што класификација хотела у свијету није јединствена, него свака држава сама одређује шта треба да задовољи одређена категорија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана