Сент Мориц - Синоним за хедонизам

Јасмина Перишић
Сент Мориц - Синоним за хедонизам

Сент Мориц, град у источној Швајцарској, број један је на листи зимских центара и то са добрим разлогом. Иако важи за једно од скупљих скијалишта и омиљена је дестинација богатих и славних, може се рећи да је квалитет услуге сразмјеран цијенама у овом скијалишту. Пејзажи у овом скијалишту одузимају дах.

 У понуди су многе активности и раскошно швајцарско гостопримство. Ова непобједива комбинација, коју су туристи открили још 1864. године, посједује 400 километара расположивих скијашких стаза заједно са Олимпијском ски-стазом. Ово је једно од најбољих мјеста на свијету за љубитеље зимског спорта. И швајцарски Национални парк, који се налази у Енгадинској долини је међу најбољим у земљи за пјешачење и планинарење.

Љубитељи бициклизма могу изнајмити бицикл у појединим хотелима, јер је велика штета не уживати у дугачкој стази за бициклизам која пролази поред прелијепих предјела у којима ћете уживати. Сент Мориц има и одличне штале, а јахање кроз алпске предјеле је јединствен доживљај.

Са чак 25 језера која се овдје налазе пружа се довољно могућности и за једрење. Силваплана, у близини Сент Морица је центар једрења на дасци у Енгадине долини.

Ово скијалиште је најбоље посјетити у љето и зиму, али када год да свратите нећете се покајати. Љето је вријеме за спорт на отвореном, пјешачење, бициклизам, планинарење, једрење и још много тога, док су зими зимски спортови незамјенљиви. У прољеће и јесен је тихо јер тада има најмање туриста, али може се још много тога радити у Сент Морицу током ових мјесеци. Има више концерата, културе и више забавних догађаја.

Занимљиво за ово скијалиште је то да  је овдје  валута швајцарски франак, и иако на многим мјестима можете плаћати у еврима, кусур ће вам бити враћен у францима. Ако желите луксузан смјештај,

Сплендидове палате са свим могућим комфором, објектима и врхунском швајцарском услугом, доступне су вам по цијени од 250 до 600 евра, док се јефтинији хотели крећу од 150 до 250 евра. Мање луксузан смјештај, који одише аутентичном Швајцарском може се наћи за чак 35 евра по особи.

Превоз

Систем швајцарског путовања обухвата возове, аутобусе, бродове, трајекте и друга средства. Они су сви повезани, одлично организовани и веома тачни као што се могло и претпоставити. У Сент Морицу можете слободно заборавити на аутомобиле.

Услуге                                                                       Цијене

Смјештај                                                                   70 – 1.200 КМ

Ручак за једно                                                                       30 КМ

Ски-пас                                                                               120 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана