Рим - град љубави

Данијела Стоканић
Рим - град љубави

Рим, италијански град смјештен на ријеци Тибар, између Апенинских планина и Тиренског мора, некада симбол моћне Римске империје, а данас велеград који својом љепотом и знаменитостима привлачи многобројне туристе.

У град љубави треба ићи што чешће, било у друштву колега, пријатеља или соло. За заљубљене Рим ноћу пружа незаборавно искуство. Све почиње прекрасним заласком сунца, наставља се романтичном шетњом уз Колосеум, Шпанским тргом или уз неку другу знаменитост. Осим тога, вечера на једном од бројних тргова с фонтаном или у живописним римским уличицама је такође посебан доживљај. Уосталом, Италија је земља романтике, а ноћ створена за љубав, само се треба препустити Вјечном граду.

Већина клубова је у насељима Тестаццио и Остиенсе. Тамо можете наћи и ристо барове, мјеста гдје се једе, пије и плаче. Посебност Рима је провод на отвореном, захваљујући угодној клими цијеле године. Туристи, али и домаћини, уживају пијуцкајући омиљена пића на отвореном, истовремено упознајући нове људе. Таква је забава нарочито присутна око трга Campo dei Fiori, гдје све врви од туриста, а велике су шансе да ћете око себе углавном чути енглески, великим дијелом и због мноштва Американаца који студирају у Риму на америчким факултетима.

Веома су популарни ирски пабови, а многи од њих су и одлично уређени, а издвајамо Trinity College, који се налази у самом центру уз Viu del Corso.

Не каже се џаба да сви путеви воде у Рим, али у Риму сви путеви воде на Термини, главно градско чвориште. Ту ћете пронаћи много продавница, кебабџиница, сувенирница, али и хостела и хотела.

Најбољи начин да се види Рим је аутобусом. Може звучати чудно, али њихова мрежа је толико добро организована да је подземну жељезницу најбоље користити само током дневног шпица или ако идете до Ватикана, а смјештени сте на другој страни града.

Рим се може похвалити дугом и разноликом историјом града од скоро 3.150 година.

Занимљивости

Легенда каже да је Рим основан 21. априла давне 753. године прије нове ере и да му је оснивач Ромул, који је тада убио свог брата Рема. Овај датум је узиман као основа римског и јулијанског календара. Ромул и Рем су, према тој легенди, синови Марса и свештенице Рхеа Силвие, кћери Нумитора, краља Албалонга. Браћа су склоњена да би били спашени од мржње Амулијуса, претендента на албалонгански трон, а одгојила их је вучица, која је и данас симбол града Рима.

 

Седмодневни аранжман од 700 КМ

Ноћење са доручком у хотелу 60 КМ

Метро 5 КМ

Пица 10 КМ

Еспресо кафа 5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана