Почео Карневал у Рију

Танјуг
Почео Карневал у Рију

Карневал у Рио де Жанеиру, петодневни фестивал музике и плеса, ове године одржава се у сијенци страха од ширења опасног вируса зика и економске кризе.

Пошто је од градоначелника Рија Едуарда Паеса синоћ добио симболички кључ града, краљ Момо је означио почетак карневала чији ће врхунац бити поворка школа самбе на Самбодрому.

Међутим, управо у најгорем тренутку за Рио гдје се на карневалу очекује милион туриста уз неколико милиона локалних житеља, расте забринутост од ширења вируса зика у Јужној Америци и неизвесности о свим могућностима његовог преношења.

Такође, Рио ће у августу бити први јужноамерички град у којем ће се одржати Летње олимпијске игре, а бразилске власти су веома забринуте да би епидемија вируса могла да нанесе штету овом спортском догађају.

Стране владе апелују на туристе да избегавају земље у којима има комараца који преносе зика вирус, а сам Бразил је нарочито саветовао трудницама да не долазе на Олимпијаду.

Уочи Карневала, градске власти Рија најавиле су програм дезинсекције и дератизације локација ларви комараца који ће бити интензивиран уочи Олимпијаде. Карневал у Рију кулминацију достиже у недјељу и понедјељак ноћ када се на чувеном Самбадрому представници најпознатијих школа самбе надмећу својим кореографијама и изузетним костимима.

Ипак, попут остатка Бразила и Рио де Жанеиро се бори са дубоком рецесијом и економском кризом која није заобишла ни карневалску индустрију. Велике плесне школе на Самбадрому жале се да се градски фонд испразнио, а све је мање и приватних спонзора. "Ситуација је тешка већ четири или пет година, али ове године је још горе зато што су сви у кризи и цијене расту", каже директор једне од школи самбе Марсио де Соуза.

Слично тврде и продавци сувенира и костима за неформалне уличне журке. "Радња је скоро празна. Ранијих година било је пуно људи. Могла сам да продам костиме у вриједности од 15.420 долара за недјељу дана, а сад ћу бити задовољна ако продам четвртину тога", каже продавачица Суад Модас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана