Нара - град музеј

Цвија Мркоњић
Нара - град музеј

Туристима који су се заситили мора и плажа препоручујемо да отпутују у Нару, музеј на отвореном, препун историјских и будистичких споменика.

Град је познат и по срнама које слободно шетају по "Нара парку", има их више од четири хиљаде, а изузетно су питоме и научене на живот са људима.

Има их на сваком кораку, изгледа да су увијек гладне, а у парку се могу купити кексићи за којима су луде. Оно што ће вас можда изненадити је да су срне веома паметне и да улицу прелазе преко пјешачког прелаза или саме отварају врата ресторана у којима намиришу храну.

Туристички службеници у Нари су веома љубазни, осим што ће вам предложити шта да посјетите и објаснити како да дођете тамо, упутиће вас и на мјеста гдје можете добити бесплатан чај.

Тодаији храм из седмог вијека је највећа древна грађевина на свијету, а у њему се налази бронзани Буда висок 15 метара. Нарочито су занимљиве статуе чувара храма, које изгледају веома опасно.

Један од носећих стубова у храму има рупу на дну, а легенда каже да се само они чистог срца могу провући кроз њу.

Нигатсудо хол је недалеко од Тодаији храма, а налази се на падини одакле се пружа диван поглед на "Нара парк" и град. У близини се налази и Касуга Таиша храм, чији кров је направљен од коре дрвета и комплетан се мијења сваке двије до три деценије.

Мана је што је дрво чија се кора користи јако ријетко и споро расте, а само најважнији храмови и палате могу се покривати његовом кором.

Историја

Нара је била први стални главни град Јапана, у периоду од 710. до 794. године, затим је престоница премјештена у Нагаоку, па Кјото и коначно у 19. вијеку у Токио.

 

Услуге        Цијене у КМ

Превоз        4,50 КМ

Хостел        70 КМ

Оброк         20 КМ

Кафа         4 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана