Најимпресивније водене површине свијета

Приредила: Тања Милаковић
Најимпресивније водене површине свијета

Извор који избацује мјехуриће попут шампањца, језеро које мијења боје и крвави водопад само су неке од чудесних водених површина на нашој планети.

Разнобојни Велики призматични извор је највећи топли извор у Националном парку Јелоустоун у САД. Дугачак је 90, а дубок 50 метара. Језеро богато минералима карактеристично је по концентричним појасевима јарких боја, од црвене до зелене, које стварају различите групе бактерија које производе пигменте и којима прија топлота. Централни дио језера је бриљантноплаве боје, а температура у њему достиже температуру од 87 степени Целзијуса.

Импресиван призор је и тачкасто језеро у Канади. Ријеч је о алкалном језеру богатом минералима, прије свега сулфатима, који садржи мале дозе сребра и титанијума. Мрље кружног облика појављују се љети, када највећи дио воде испари.

Језеро се налази у Британској Колумбији, а у народу, који га сматра светим, познато је под именом Клилук. У Другом свјетском рату со из њега је коришћена за производњу експлозива.

Нови Зеланд је познат по прекрасним геотермалним изворима и базенима, а један од најистакнутијих и најпознатијих је Базен шампањца. Овај природни базен је добио име због велике количине угљен-диоксида који ослобађа, слично као што то чини чаша шампањца.

Блиставом ружичастом бојом плијени и језеро Ретба на атлантској обали Сенегала. Има висок садржај соли, а његова боја потиче од микроалги Дуналиелла салина, које производе црвени пигмент да би лакше апсорбовале сунчеву свјетлост. Боја је најинтензивнија током сушног периода.

У леденом пространству источног Антарктика, из пукотина глечера Тејлор, извире јаркоцрвени водопад. Вода потиче из веома сланог језера заробљеног у глечеру два милиона година.

Када вода богата гвожђем избије на површину, гвожђе реагује са кисеоником из ваздуха и ствара рђу, што водопаду даје црвену боју, па је познат и као крвави водопад. Древни микроби из језера могли би да пруже значајне информације о Земљи и другим планетама у преисторијско доба.

Ријека Кањо Кристалес у Колумбији у кратком периоду између септембра и новембра поприма све дугине боје. Живописне нијансе црвене, плаве, зелене и наранџасте ствара ендемска биљка Мацареиниа цлавигера, која цвјета у води, али и маховине и алге.

Ријека се налази у удаљеној области планинског вијенца Серанија де ла Макарена, која је због герилске активности дуго била затворена за туристе.

Кључајуће језеро у Доминиканској Републици дословно кључа и испарава. Смјештено је високо у Националном парку Планина три врха и могу да га виде само они који су спремни за напорно пјешачење узбрдо.

Језеро константно загријава истопљена лава испод земље, а пара и врели гасови кроз отвор доспијевају у језеро. Због сталног кључања нико никада није успио да измјери његову тачну температуру. Међутим, процјењује се да вода има и до 197 степени Целзијуса. Пливање у овом језеру може бити погубно.

Асфалтна језера представљају интересантан геолошки феномен, јер се умјесто воде у пукотинама земље налази течни асфалт. Има их неколико на свијету, а најпознатије је у Тринидаду, гдје представља велику туристичку атракцију, а истовремено и користан извор асфалта за употребу.

Научници нису очекивали да, у дубинама овог језера, нађу било какав живот јер тамо скоро да и не допиру вода и свјетлост. Међутим, открили су веома бујан свијет бактерија и микроорганизама који живе у дубинама течног асфалта.

Процјењује се да у језеру има десет милиона тона течног асфалта и простире се на више од стотину хектара. (BBC)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана