Дубаи гради град среће

Приредио: Борис Ђурић
Дубаи гради град среће

Дубаи - Бљештави и нафтом богати велеград Дубаи познат је широм планете по својим рекордима као што је највиша зграда на свијету и највеће свјетско скијалиште у затвореном простору, а званичници су сада постали опсједнути новим циљем - срећом.

Они су ове седмице открили планове за изградњу првог "града среће" на свијету у којем би живјели срећни људи са веома мало брига и проблема.

- У јужном дијелу Дубаија направићемо пројекат "Ваш град" који ће у потпуности бити базиран на срећи и здрављу његових становника - рекао је начелник јужног дијела Дубаија Калифа ал-Сафин.

У том дијелу, који се простире на 145 километара квадратних и гдје је већ почела изградња највећег аеродрома на свијету, биће смјештен поменути град који ће чинити два велика блока под називом Село и Пулс.

У Селу ће бити смјештене куће и модерне стамбене зграде у којима ће живјети породице и млади пословни људи. Оне ће бити изграђене унутар великих отворених зелених површина и паркова.

Пулс ће бити динамичан кварт у чијем центру ће бити направљен булевар ширине 70 метара са шест трака. Ријеч је о веома урбаном окружењу које ће нудити шопинг, разне услуге, забаву и релаксацију.

У срећном граду требало би да живи око милион људи који ће моћи пјешке да дођу до свих ствари потребних за живот и на снази ће бити специјалне мјере за спречавање саобраћајних гужви. У њему ће такође бити доступно око 500.000 послова. На јавним зградама биће постављени терминали са екранима осјетљивим на додир гдје ће пролазници моћи остављати своје утиске. То ће бити наставак "Индекса среће", система уведеног 2014. године који помаже Дубаију да унаприједи живот грађана на нематеријални начин. Дубаи има за циљ да до 2021. године оствари степен среће својих грађана од 95 одсто.

Министар за срећу

Влада Уједињених Арапских Емирата је ове године већ најавила креирање позиције државног министра за срећу, што је истовремено наишло на похвалу, али и осуду због спорног стања у вези са људским правима у овом емирату.

- Срећа је озбиљан посао за владу. Мислим да је главни посао владе да креира срећу - рекао је министар за срећу Охуд ал Роуми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана