Цирих - град чоколаде

Борис Ђурић
Цирих - град чоколаде

"Просто обожавам проналазити нове чоколадне посластице у Цириху - каже Керин Русет док се припрема да води малу групу туриста кроз уске улице Старог града.

Русетова зарађује за живот упознавајући туристе са најбољим производима од чоколаде који се могу наћи у овом швајцарском граду. "Чоколадна тура" креће на тргу Парадеплац и са продавницом компаније "Спрунгли", која нуди чоколадне производе високог квалитета и позната је по маленим деликатесом -  колачем од бјеланаца луксембургли.

Иако се у Цириху могу наћи продавнице слаткиша  са добром чоколадом и познатим пралинама, прилично је тешко наћи изузетне чоколадне производе. Ту на сцену ступа Керин, поријеклом Њујорчанка која је прилично згодна упркос послу којим се бави.

Она већ шест година живи у Швајцарској и путем своје туре "Слатки Цирих" дијели знање и страст о малим продавницама са изузетним кондиторским производима.

- Када се нађете овдје обавезно морате посјетити Спрингли. Ово мјесто је увијек живахно, али није уврштено у туру, јер се фокусирамо на мале скривене продавнице које обични туристи тешко могу открити - објашњава млада Американка док са омањом групом стоји испред познате продавнице.

Неколико минута затим група се налази у пјешачкој улици у Старом граду и уживају у производима "Хонолда", породичне конфетерије која је основана 1905. године. Њихов најпопуларнији производ је "лотис бест", хрскава нугат коцка са тонка сјеменом и морском сољу која се прерађује у Португалији, и преливена чоколадним преливом "Криоло де Венецуела".

Ту су и остали производи са неочекиваним састојцима као што је лимунова трава са пацифичких острва и вијетнамски ђумбир.

- Тајна прављења одличних посластица лежи у балансу - ако нађете добар баланс онда комбинација различитих састојака просто функционише - каже Русет.

Продавница такође нуди и демонстрацију нових производа као што су лагани колачи са преливом од кремастог сира и колачи се интересантним именима "Коко Шанел" и "Мерилин Монро". Између посјета продавницама група прави паузе код фонтана којих у Цириху има заиста много.

Едукација

Учесници туре углавном расправљају о чоколади и свим стварима везаним за њу, као што је њено поријекло и проценти какао праха. Они током туре могу научити да се чоколада вреднује на сличан начин као вина, и посебна пажња се води о поријекло какаоа јер он значајно одређује укус чоколаде.

УСЛУГЕ                   ЦИЈЕНЕ У КМ

Смјештај                    120

Ручак                          50

Пиће                           17

Обилазак                    40

Превоз                         8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана