Бисер у срцу Амазона

Цвија Мркоњић
Бисер у срцу Амазона

Манаус је највећи град у амазонском дијелу Бразила и главни град државе Амазонас, а налази се на ријеци Рио Негро и главна је лука у регији за екстензивни ријечни саобраћај као и главна тачка за долазак туриста у посјету Амазону.

Основан је 1669. године у огромном комплексу шума и ријека западног базена Амазона. Вјероватно ће свако ко се запути у овај град бити прилично изненађен када се након бескрајног лета изнад зеленила прашуме нађе у модерном граду препуном небодера.

Град има своју катедралу, оперу, зоолошке и ботаничке вртове, еко-парк, регионални и музеј домородачких народа.

Почетком 20. вијека постао је веома богат због извоза гуме али и најважнији културни центар сјеверног Бразила.

Кућа Опере "Театро Амазонас" је копија париске оперске куће и доминира својом околином, а осим културних и историјским знаменитости бројне агенције нуде и истраживање прашуме. Већина обилазака води на језеро Мамори, а ту је и језеро Јума које је природни резерват.

Највећа атракција Манауса је ушће ријека Рио Негро и Солимоес које је јединствено по томе што се црно обојена вода Рио Негро ријеке цијелих девет километара не мијеша са смеђом водом Солимоес ријеке. Ове двије воде складно теку једна уз другу. Најпознатија плажа је Понта Негра позната по бурном ноћном животу, а пијесак на њеној обали даје изузетно необичан контраст тамној води Рио Негро ријеке.

Сушна сезона у Манаусу је врло тешко подношљива због температура које се крећу око 40 степени Целзијуса и високе влажности ваздуха. Тада нестану многи водени канали и мање ријеке. У кишној сезони киша пада скоро свакодневно од јануара до јула, најбоље вријеме за посјету Манаусу је између маја и августа.

Кишна сезона

Плаже у Манаусу су за туристе отворене само у дијелу године када је ниво ријеке нижи, јер у кишној сезони од августа до децембра ниво воде досеже и до 20 метара. Највећи ниво воде је у мају и јуну, када се вода излије по околној шуми и тада се формирају бројна мања језерца, рјечице и канали по прашуми.

Међу популарним плажама се налазе и Тупе која је удаљена 34 километра од Манауса и мјесечева плажа на ријеци Негро која је обликована као полумјесец, а удаљена је 23 километра од Манауса.

 

Услуге

 

Смјештај    140 КМ

Ручак         35 КМ

Пиће           6 КМ

Превоз       3,50 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана