Бањалучанин који је посјетио Чернобил: По трави је забрањено ходати, а ко жели имати дјецу, не смије сједити на земљи

Avaz
Бањалучанин који је посјетио Чернобил: По трави је забрањено ходати, а ко жели имати дјецу, не смије сједити на земљи

Бањалучанин Роберт Дацешин један је од ријетких који су посјетили најопасније мјесто на свијету - Чернобил.

Становнике малог украјинског града Припјата пробудила је снажна експлозија 26. априла 1986. године.

Преживјели данас знају да су присуствовали највећој нуклеарној катастрофи у хисторији човјечанства – експлозији нуклеарне електране Чернобил.

"Црвена" шума Роберт је недавно посјетио Чернобил с групом туриста из осам земаља.

Савјети су били јасни - да имају што мање откривених површина на тијелу.

Морали су носити мајице дугих рукава, хлаче и дубље ципеле.

- Водич Јуриј говори нам је да не смијемо сједити на земљи ако намјеравамо имати дјецу, да не смијемо јести и пити ништа ван комбија и ресторана у који нас води и да не смијемо носити кући „сувенире“, јер ћемо због њих вјероватно бити ухапшени на аеродрому – прича Дацешин за „Аваз“.

На путу до Чернобила примијетио је да из жбуња провирују лисице и вукови.

Јуриј му је рекао да је то уобичајено, а потом је показао и „црвену“ шуму на коју је вјетар прије 30 година нанио огромну количину радиоактивне прашине.

- На улазу у Чернобил Јуриј нас поново подсјећа на ствари које су нам забрањене. Никакво ходање по трави.

Што мање дирања около. Нипошто не спуштати ствари на земљу – каже Роберт.

Ускоро су стигли у село Копачи, које је данас закопано под земљом. Цијело је село, говори Роберт, саграђено од дрвених кућа, а дрво упија радијацију врло брзо, па је било немогуће да га очисте.

- Када су научници СССР-а схватили ово, одлучили су закопати све ове куће под земљу. То је најзагађније тло у тој зони, вјероватно и на свијету.

Сваке године радиоактивна прашина оде један центиметар дубље испод земље и на тај начин чишћење ове површине чини све тежим – додаје Дацешин.

Вртоглавица и умор Роберт истиче да никад неће заборавити призор „сивог саркофага“, односно хангара испод којег се налази чернобилски реактор који је експлодирао.

- Научници су унутар овог реактора нашли црну лаву која је у много чему подсјећала на „слоново стопало“, најсмртоноснији нуклеарни отпад на свијету! За само 30 секунди изложености овом феномену слиједе вртоглавица и умор који ће вас пратити цијелу седмицу. Два минута изложености и ваше ћелије ће почети да се распадају, за четири минуте слиједе повраћање, прољев и грозница.

Послије 300 секунди изложености имате само још два дана живота – појашњава Роберт..
 

Повратак самосталних номада

- Ниво радијације у већини Припјата и Чернобила сада је доста испод опасног, а оно што се мало зна јесте да и данас неки људи живе тамо. Њих 3.000 вратило се у једном тренутку, да би их до сада остало око 120. Углавном су то старци и живе по један у сваком селу.

У Украјини су познати као „самостални номади“. Разлог њиховог повратка је једноставан – љубав према свом крају и својој кући - наводи Дацешин..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана