Nenad Janković, alijas Dr Nele Karajlić: Ako Kinezi nastave dolaziti, Sarajevo možda opet bude multietničko

Mirna Pijetlović
Nenad Janković, alijas Dr Nele Karajlić: Ako Kinezi nastave dolaziti, Sarajevo možda opet bude multietničko

Odavno se zna da je humor najveći lijek za depresiju i apatiju u kojoj svi mi živimo već dvadeset godina. Ja, kao doktor Karajlić, pokušavam samo da ga doziram našoj publici u propisanim količinama.

Rekao je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" glumac, producent, muzičar, prorok, doktor, hroničar dobrog humora, a prije svega priznati umjetnik Nenad Janković, alijas dr Nele Karajlić.

Janković je za "Glas Srpske" pričao o detaljima u vezi sa  početkom emitovanja serijala "Nadrealna televizija", planovima u vezi sa muzikom, ali i o prilikama i neprilikama s ove i s one strane Drine.

- Kada sam prije deset godina rekao da će na vlasti u Srbiji biti Beogradska filharmonija mislio sam samo da sam uranio, da će to doći malo kasnije. Ali da štos bude još smješniji, Tasovac nam igra kao gost u jednom skeču u drugoj epizodi "Nadrealne televizije". Igra ulogu, koju će u budućnosti igrati u životu... Koja je to, vidjećete - rekao je Janković i dodaje da će njegov rodni grad - Sarajevo možda postati multietnički, ako Kinezi nastave dolaziti ovim tempom.

* GLAS: Iza Vas je prva sezona humorističkog serijala "Nadrealna televizija", koja je obilovala dobrim humorom i svježim temama iz naše svakodnevice. Da li ste ispunili svoja očekivanja i koliko ste zadovoljni reakcijom gledalaca?

JANKOVIĆ: Prošle godine je emitovan samo jedan pilot-projekat "Nadrealne televizije", tako da prva, zvanična sezona počinje od ovog utorka u programu Prve televizije. Pilot je snimljen da bi naši emiteri vidjeli čime raspolažemo, pa se, nakon što je ispunio i njihova, ali i moja očekivanja, ušlo u zahtjevan, ali zaista kreativan posao snimanja čitavog serijala.

* GLAS: Sa skoro istom ekipom iz pilot-prijekta ušli ste i u avanturu snimanja serijala. Kakve ćemo to priče i dogodovštine gledati?

JANKOVIĆ: Pošto je ovo prvi zvanični serijal "Nadrealne televizije", logično je da smo se upustili u rad sa istom glumačkom i kreativnom ekipom. Do sada je snimljeno devet epizoda, raznih tematika. Biće tu naravno i politike, ali ima dosta folova koji govore o našem mentalitetu. Ne bih baš otkrivao detalje, volio bih da svi ljubitelji dobrog i zdravog humora budu uz "Nadrealnu televiziju" i sami otkriju kroz kakve avanture prolaze naši likovi.

* GLAS: Hoćemo li u ovoj sezoni "Nadrealne televizije" možda gledati i neka nova lica, ili možda i neka stara, dobro poznata, iz "Top liste nadrealista"?

JANKOVIĆ: Sve je novo. "Nadrealna televizija" nema nikakve veze sa "Top listom nadrealista", osim mene koji sam stariji 30 godina od vremena kad smo počinjali sa osmišljavanjem skečeva i snimanjem "Nadrealista". Biće mi zanimljivo vidjeti reakciju publike na neka lica koja se sada prvi put pojavljuju na televiziji. Znam da Koju, Cviju, Vesnu svi vole. Ali me interesuje kako će reagovati na nove face. Naravno, ne bih prije samog emitovanja otkrivao o kojim ljudima je riječ. Neka to bude iznenađenje.

* GLAS: Pratite li društveno-kulturnu situaciju u Republici Srpskoj? Da li ste razmišljali možda i o proširenju serije i na Republiku Srpsku?

JANKOVIĆ: Naravno da pratim. U Republici Srpskoj je uvijek uzbudljivo. Zaista ne odvajam ove dvije geografske cjeline, Srbiju i Republiku Srpsku. Sve je to isti narod, isti mentalitet, navike. Siguran sam da će i publici u Srpskoj "Nadrealna televizija" biti zanimljiva. A o saradnji, o tom potom, vidjećemo.

* GLAS: Možete li napraviti presjek društveno-kulturno-političke situacije, s one i ove strane Drine?

JANKOVIĆ: E, na to pitanje odgovori se kriju u našem serijalu. Ako budete pažljivo pratili svaku epizodu, biće vam jasno šta ja o svemu tome mislim.

* GLAS: Poznati ste i kao "prorok". Do sada su se skoro sva Vaša "proročanstva" velikim dijelom i ostvarila. Tako smo bili svjedoci nereda u Švedskoj, pogodili ste i neke fudbalske rezultate, a svjedoci smo i mora izmišljenih jezika na prostoru bivše države. Posljednje Vaše "proročanstvo", ako se ne varamo, bilo je to da će vlast u Srbiji preuzeti Beogradska filharmonija. Imate li objašnjenja za ove "slučajnosti"?

JANKOVIĆ: Nemam. To je jače od mene. Kada sam prije deset godina rekao da će na vlasti u Srbiji biti Beogradska filharmonija mislio sam samo da sam uranio, da će to doći malo kasnije. Ali da štos bude još smješniji, Tasovac nam igra kao gost u jednom skeču u drugoj epizodi "Nadrealne televizije". Igra ulogu, koju će u budućnosti igrati u životu... Koja je to, vidjećete.

* GLAS: Vaš humor je definitivno društveno angažovan. Koliko je to u stvari bitno u današnjim teškim vremenima?

JANKOVIĆ: Odavno se zna da je humor najveći lijek za depresiju i apatiju u kojoj svi mi živimo već dvadeset godina. Ja, kao doktor Karajlić, pokušavam samo da ga doziram našoj publici u propisanim količinama.

* GLAS: Pored glume, gradili ste i uspješnu muzičku karijeru i publika je zaista uživala u vašim kreativnim nastupima i odličnim tekstovima. Međutim, zbog zdravlja ovo ste polje umjetnosti ostavili po strani. Spremate li nam možda neka iznenađenja kada je riječ o Vašoj muzičkoj karijeri?

JANKOVIĆ: Zaista nisam neko ko može da radi dva različita posla odjednom. Dvadeset godina sam svirao, krstario svijetom, skakao po binama. Došlo je vrijeme da okrenemo list. Sada radim "Nadrealnu televiziju", posao koji mnogo volim i koji me čini srećnim i ispunjenim. A ono što je najvažnije, spavam kod svoje kuće, u svom krevetu.

* GLAS: Koliko je danas teško balansirati između dobrog humora i cinizma?

JANKOVIĆ: Nije cinizam loš humor, ali je većinom maliciozan, stoga ga ja manje koristim u "Nadrealnoj televiziji". Trudim se da humor koji mi plasiramo bude dobronamjeran i tačan. To je ono što volim.

* GLAS: Kakav je Vaš odnos sa rodnim Sarajevom? Možemo li za taj grad reći da je multietnički, grad u koji su svi dobrodošli?

JANKOVIĆ: Toliko se mnogo pričalo o meni i Sarajevu da sam, iskreno, malo sit toga. Nisam bio tamo, pa ne mogu da ocijenim da li je multietničko ili nije. Uzgred rečeno, ne znam nikoga od 150.000 sugrađana koji su otišli u ono vrijeme kad sam otišao i ja, a da su se vratili, što je dovoljna osnova za sumnju da je moj rodni grad zadržao tu karakteristiku. Međutim, ne treba gubiti nadu. Ako Kinezi nastave dolaziti na Balkan ovim tempom, velike su šanse da će Sarajevo ponovo biti multietničko.

Svjetlija budućnost

* GLAS: Skoro svakodnevno slušamo ljude koji se nadaju nekom boljitku i svjetlijoj budućnosti, jer smo svjedoci teškog života i velike krize. Možete li nam "proreći" kada će nam zaista biti bolje?

JANKOVIĆ: Pa mislim da je krajnje vrijeme. Ne znam šta Onaj gore čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana