Звиздић: Осигурана парламентарна већина за поново покретање процедура о акцизама

radiosarajevo.ba
Звиздић: Осигурана парламентарна већина за поново покретање процедура о акцизама

Сарајево - Имамо информације да је у Парламенту БиХ осигурана парламентарна већина како би поново покренули процедуре за усвајање сета закона о акцизама, изјавио је председавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

- Савет министара БиХ ће направити нови круг разговора. Инцијатива мора кренути поново од Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. Обавићемо разговоре, посебно са Савезом за промјене, ММФ и другим учесницима, посебно о питању уградње одредби о плавом дизелу у закону - рекао је Звиздић.

Подцртао је да је питање акциза с поља струке, конкрентих чињеница, бенефита које би добили, пребачено на поље политиканства. Истакнуо је да је акциза један од најефикаснијих инструмената за изградњу путне инфраструктуре.

- У Дому народа је то прошло без икаквих проблема. Чини ми се да унутар Парламента БиХ треба радити на обједињавању политичких партија који заиста желе инфраструкутурни и економски развој БИХ - рекао је Звиздић.

Када је ријеч о процесу европских интеграција, тврди да се БиХ креће у оквиру задане динамике. Говорећи о проблематици у вези с упитником, нагласио је да Европска комисија никада није давала рокове већ савјет да је квалитет одговора много важнији.

- Институције са свих нивоа дале су приједлоге одговора, те су унесени у јединствени информациони систем. До сада смо добили више од 20.000 страница одговора. Нажалост, Влада РС која тврди да је припремила одговоре, није их унијела у јединствени информациони систем и вјероватно због тога можемо очекивати мала кашњења - рекао је он.

Нагласио је да ће одређена политичка питања рјешавати Колегиј за европске интеграције којег чине премијери.

- Питање превода ће сигурно захтијевати доста времена. Колико имам информацију, на посљедњи раписани тендер за превођење тих материјала нико се није јавио. Али покренуте су и неке друге активности да нам у томе помогну земље ЕУ, Европска комисија, наши сусједи - казао је Звиздић.

Он се осврнуо и на предстојећи састанак регионалних лидера с високом представницом ЕУ Федериком Могерини казавши да ће се на њему разговарати о евидентним проблемима на Балкану, али и о потецијалима да они буду ријешени. Убрзо након тога ће, казао је, биће одржан и самит лидера у Трсту.

- Сви очекујемо почетак конкретније реализације пројеката. Поново ћемо захтијевати исто, те ћемо истакнути кандидатуру за пројекте попут Јадранско-јонског аутопута, Јадранско-јонског гасовода. Сви знамо да је он у поодмаклој фази реализације. Желимо да БиХ буде транзитна земља за тај гасовод. Свакако питање железничке повезаности између БиХ и Србије, преко Београда с Будимпештом и Европом, те повезаности између БиХ и Црне Горе. Позваћемо се на закључке са Самита лидера у Сарајеву у којима смо рекли да желимо дефинисати регионалне пројекте, а да онда тражимо и грант средства и кредитна средства од ЕУ и међународних финансијских институција - закључио је Звиздић, пише Радиосарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана