Затрпани стотинама пријава за посао

Ведрана Кулага
Затрпани стотинама пријава за посао

Бањалука - Да су институције на нивоу БиХ најтраженији послодавци, показали су подаци да се на конкурс за посао у министарствима, дирекцијама, агенцијама пријављује и по неколико стотина кандидата.

Просјечан број пријава на конкурсима, које расписује Aгенција за државну службу БиХ, износи од 130 до 150, а највеће интересовање влада за радна мјеста у министарствима финансија, иностраних послова, безбједности и правде БиХ, те Дирекцији за европске интеграције.

Конкурси

У Aгенцији за државну службу кажу да број пријава зависи од услова који се траже конкурсима, те броја службеника који су потребни институцијама.

- У случајевима када је расписан велики број радних мјеста или када су посебни услови за радна мјеста постављени широко, као на примјер факултет друштвеног смјера, може се пријавити велики број кандидата, самим тим је и број пријава на такве конкурсе доста већи и креће се од 300, 400, па и више - казали су “Гласу Српске” у Aгенцији.

Додали су да се кандидати најчешће пријављују за она мјеста за која се тражи правни или економски факултет, као и факултет друштвеног смјера.

У Aгенцији истичу да је, ипак, тај број пријављених далеко мањи и износи око 30 када се ради о руководећим државним службеницима.

Највећи број пријава у 2012. години стигао је на конкурс који је расписан за радно мјесто стручни сарадник у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, и то укупно 163, а примана су два радника. Лани је највише пријава стигло на конкурс из 2010. године за радно мјесто у Министарству за људска права и избјеглице БиХ, укупно 430 пријава, док је од конкурса расписаних у 2011. години најзапаженији онај Aгенције за рад и запошљавање БиХ, на који се пријавило укупно 355 кандидата.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је “Гласу Српске” да не треба да изненађује велики број пријава које стижу на конкурсе, јер се ради о привилегованим позицијама у укупној ситуацији и кризи у БиХ.

- Многи који конкуришу на таква мјеста осјећају сигурност која сада није присутна у приватном сектору, па чак ни у јавној управи у локалним заједницама. Тиме добијају солидну плату и не посебно велики степен одговорности, тако да је то идеална комбинација - са мање рада више сигурности - закључио је Продановић.

Aдминистрација

Иако је у институцијама на нивоу БиХ запослено скоро 22.000 службеника и иако у посљедње вријеме и многе међународне финансијске институције упозоравају на неопходност смањења администрације, гомилање службеника не престаје.

Према подацима из конкурса, институцијама БиХ били су потребни интерни ревизор, новинар, стручни савјетници за потраге, украдена возила, интерне прописе, статусна питања, књиговодствене послове...

Aгенција за државну службу је за само 30 дана објавила десет конкурса за пријем у службу у институцијама БиХ, а тренутно је у току 14 конкурса.

Лани је само путем Aгенције за државну службу у око 40 институција запослено више од 180 службеника и окончано 100 конкурса. Претпоставља се да је број конкурса које су институције саме расписивале много већи.

Највише службеника током прошле године запослила је Aгенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, и то 15 радника.

У Извјештају о извршењу буџета институција БиХ за прву половину 2011. године наводи се да је на крају јуна у институцијама БиХ било запослено 21.529 радника, за чије је плате и накнаде потрошено више од 258 милиона марака.

Економисти упозоравају да ситуацију у јавном сектору када је у  питању администрација треба хитно мијењати, поготово о питању издвајања за плате службеника. Они предлажу опрез приликом нових запошљавања, јер су институције ионако претрпане.

Прегледи

Колико су институције БиХ занимљиве становницима БиХ, показује и рекордна посјета званичне интернет странице Aгенције за државну службу БиХ. Поједини конкурси за посао имали су и по неколико хиљада посјета.

Јавни оглас за попуњавање два радна мјеста у Aгенцији за школовање и усавршавање кадрова забиљежио је више од 7.000 посјета, а не заостаје ни интересовање за радно мјесто у Министарству безбједности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана