Вучић пред Савјетом безбједности УН: Приштина угрозила све Србе на Косову

Срна
Вучић пред Савјетом безбједности УН: Приштина угрозила све Србе на Косову

Савјет безбједности УН расправља о Косову. Предсједник Србије Александар Вучић поручио је амбасадорима да је уплашен за будућност српског народа, али и целог региона.

Наводи да је Приштина угрозила све Србе на Космету тако што је подигла таксе на 100 одсто, и да не постоји правно оправдање за формирање “војске Косова”.

Вучић је на енглеском језику рекао да је забринут и уплашен за будућност не само српског народа и Србије, већ цјелокупне регије. Не слаже се са уобичајеним фразама да “обе стране треба нешто да учине”, јер је Београд спровео све што је договорено.

Предсједник Србије је на српском поручио грађанима на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

Хашим Тачи је рекао да се ништа ванредно није догодило прошле недјеље и да је војска и раније требало да буде формирана.

“Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука”, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су “чекали добру вољу оних који то нису показали”.

Подсекретар УН за мировне операције Жан Пјер Лакроа представио је последња дешавања на Косову и Метохији. Истакао је да су додатно нарушени односи Београда и Приштине, као и да није било напретка у дијалогу у којем посредује Брисел.

“Забринути смо због ситуације на терену, посебно на сјеверу Косова, и зато је неопходно да Приштина и Београд избјегну било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију, већ радије да нађу начине да побољшају дијалог и међусобне односе”, рекао је Лакроа отварајући ванредну сједницу Савјета безбједности о Косову и Метохији.

У обраћању које је услиједило, предсједник Вучић је указао да Приштина није спровела оно што је било договорено Бриселским споразумом и набројао све тачке споразума које је Београд спровео у дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана