Вучић: Почетком септембра нови приједлози о наставку дијалога

Срна
Вучић: Почетком септембра нови приједлози о наставку дијалога

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће почетком септембра бити доступни нови приједлози о наставку дијалога Београда и Приштине.

“Биће јако компликовано и тешко, јесам песимиста, али се надам да ће напретка бити већ на јесен. Само се надам да до тада неће бити никаквих сукоба и да једна и друга страна неће имати жртва”, навео је Вучић у Београду на пленарној сједници Националног конвента о ЕУ.

Он је рекао да се Београд нада да ће се пронаћи компромисно рјешење, те истакао да су Србима на Космету угрожена основна људска права, која су гарантована свим конвенцијама.

Када је ријеч о платформи о преговору са Приштином, Вучић је истакао ће сваки договор морати да прође надлежне органе, институције и да ће народ на референдуму дати завршну ријеч, пренијели су београдски медији.

“Платформу решења ће сви добити када будемо близу њене финализације”, навео је Вучић сједници која је одржана у згради Скупштине Србије.

Коментаришући извјештај Европске комисије о Србији, Вучић је нагласио да је клима за проширење ЕУ јако неповољна и да пут ка ЕУ не зависи само од Србије.

Он је додао да је присуствовао састанцима, гдје су најмоћнији челници западних земаља представницима са Балкана рекли да се ничему не надају.

“Представници Косова и Алабније су тражили бројне ствари, а ми нисмо ништа, па шта они одлуче. А што се тиче поглавља и њихових отварања, ми нећемо да их молимо да отварају, ми имамо спремна поглавља, а они како хоће, то ће показати њихову политику према Србији”, навео је Вучић.

Он је поновио да би до састанка о Космету у Паризу могло да и не дође, због потеза премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја и да се дијалог налази у ћорсокаку, јер су одлуку о таксама подржале и поједине западне земље.

Вучић је додао да је за Србију битно да је у извјештају добила добру оцјену о напректу добросусједских односа са околним земљама, те да вјерује у много боље односе са Хрватском.

“Са БиХ имамо вишедецнијске добре односе, имамо све боље односе са Северном Македонијом, са којом на граници планирамо да отворимо жстоп-шопж. Са Албанијом имамо коректне односе, али не желимо да учествујемо у њиховој свакодневној причи и ширењу идеја о жвеликој Албанијиж”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана