Више од 1.000 доказа против Дудаковића

Жељка Домазет
Више од 1.000 доказа против Дудаковића

Сарајево - Судско вијеће Суда БиХ на јучерашњој статусној конференцији одлучило је да ће сваког понедјељка бити одржавана рочишта у предмету против Атиф Дудаковић и још 16 команданата и припадника Петог корпуса за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Није познато тачно којег понедјељка ће почети суђење, с обзиром на то да је један од оптужених, Але Хоџић, у болници и није се још ниједном појавио на саслушањима. Његовом браниоцу Изету Баждаревићу речено је да у што краћем року достави комплетну медицинску документацију Судском вијећу како би се вјештачењем утврдило и одлучило шта и како даље када је ријеч о овом оптуженом и да ли може да прати суђење. Након тога биће јасно када ће тачно почети главни претрес.

У току овог суђење Тужилаштво је предложило да се саслуша 447 свједока и презентује 1.105 материјалних доказа. Тужилац Ведрана Мијовић рекла је да ниједан од свједока које има намјеру саслушати није свједочио у Хашком трибуналу.

- Има неких свједока који су изузетно стари па није искључено да њих прве саслушамо због старости а иначе ће свједочити по реду како је наведено у оптужници - рекла је Мијовићева.

Предсједница Судског вијећа Жељка Маренић казала је да је према процјени коју је направило Судско вијеће, за извођење свих свједока, вјештака и представљање доказа бити потребно више од 500 сати рада, не узимајући у обзир унакрсно испитивање одбране и свједоке и доказе одбране.

Од 447 свједока њих 16 је заштићено, а  биће саслушано и шест вјештака, углавном медицинске струке.

Дудаковићев адвокат Асим Црналић и у судници и новинарима се пожалио да је његов клијент “жртва” друштвених мрежа.

- То је врло чудно да непосредно прије суђења, премда још није почела главна расправа, на друштвеним мрежама, наводно под именом генерала Атифа Дудаковића, се појављују текстови који имају политичко значење. Углавном су то напади на Републику Српску и догађаје и особе које се тамо дешавају и налазе. Нема то везе са генералом Дудаковићем. Ја још једанпут желим обавијестити јавност да ништа од онога што је назначено у тим текстовима није написао генерал Дудаковић, нити је кога овластио да у његово име то напише. Успут речено, ако то раде тајне службе, нека престану с тим - рекао је Црналић.

Оптужница

Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ Тужилаштво БиХ терети за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужница их терети за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана