Više od 1.000 dokaza protiv Dudakovića

Željka Domazet
Više od 1.000 dokaza protiv Dudakovića

Sarajevo - Sudsko vijeće Suda BiH na jučerašnjoj statusnoj konferenciji odlučilo je da će svakog ponedjeljka biti održavana ročišta u predmetu protiv Atif Dudaković i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Nije poznato tačno kojeg ponedjeljka će početi suđenje, s obzirom na to da je jedan od optuženih, Ale Hodžić, u bolnici i nije se još nijednom pojavio na saslušanjima. Njegovom braniocu Izetu Baždareviću rečeno je da u što kraćem roku dostavi kompletnu medicinsku dokumentaciju Sudskom vijeću kako bi se vještačenjem utvrdilo i odlučilo šta i kako dalje kada je riječ o ovom optuženom i da li može da prati suđenje. Nakon toga biće jasno kada će tačno početi glavni pretres.

U toku ovog suđenje Tužilaštvo je predložilo da se sasluša 447 svjedoka i prezentuje 1.105 materijalnih dokaza. Tužilac Vedrana Mijović rekla je da nijedan od svjedoka koje ima namjeru saslušati nije svjedočio u Haškom tribunalu.

- Ima nekih svjedoka koji su izuzetno stari pa nije isključeno da njih prve saslušamo zbog starosti a inače će svjedočiti po redu kako je navedeno u optužnici - rekla je Mijovićeva.

Predsjednica Sudskog vijeća Željka Marenić kazala je da je prema procjeni koju je napravilo Sudsko vijeće, za izvođenje svih svjedoka, vještaka i predstavljanje dokaza biti potrebno više od 500 sati rada, ne uzimajući u obzir unakrsno ispitivanje odbrane i svjedoke i dokaze odbrane.

Od 447 svjedoka njih 16 je zaštićeno, a  biće saslušano i šest vještaka, uglavnom medicinske struke.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić i u sudnici i novinarima se požalio da je njegov klijent “žrtva” društvenih mreža.

- To je vrlo čudno da neposredno prije suđenja, premda još nije počela glavna rasprava, na društvenim mrežama, navodno pod imenom generala Atifa Dudakovića, se pojavljuju tekstovi koji imaju političko značenje. Uglavnom su to napadi na Republiku Srpsku i događaje i osobe koje se tamo dešavaju i nalaze. Nema to veze sa generalom Dudakovićem. Ja još jedanput želim obavijestiti javnost da ništa od onoga što je naznačeno u tim tekstovima nije napisao general Dudaković, niti je koga ovlastio da u njegovo ime to napiše. Usput rečeno, ako to rade tajne službe, neka prestanu s tim - rekao je Crnalić.

Optužnica

Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH Tužilaštvo BiH tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana