У БиХ враћају хиљаде азиланата

nezavisne.com
У БиХ враћају хиљаде азиланата

Бањалука, Сарајево - Због мигрантске кризе која и даље траје несмањеним интензитетом, у Босну и Херцеговину би могле да буде враћене хиљаде њених држављана којима је у државама западне Европе одбијен захтјев за азил.

Наиме, званични подаци којима баратају бх. институције су забрињавајући превасходно с аспекта најава у повратку неколико десетина хиљада људи из Њемачке, као и велики број њих из Белгије, Француске, Италије и других држава западне Европе, али исто тако могуће и из САД.

Бх. власти и институције сада страхују и да постојећи смјештајни и сви други капацитети неће бити довољни за реинтеграцију људи који се враћају, а од којих је већина распродала готово све у утрци за бољим животом након што је укинут визни режим нашој земљи.

"Наши држављани који су у треће земље отишли након либерализације визног режима сада илегално бораве у трећим земљама, а процјене су да их је више од 30.000. Будући да се западни Балкан сада сматра сигурним подручјем, те људе све више депортују у матичне земље", каже Драго Вулета, помоћник министра у Министарству за избјеглице и расељена лица РС, које у свему има координирајућу улогу. Оно на шта Вулета посебно упозорава јесте статус ромских породица из БиХ у Италији.

"То нас додатно забрињава јер је у Италији много Рома с ових простора. Уколико се и Италија буде одлучила на сличан корак, онда морамо наћи начин да прихватимо те људе", каже он.

Питањем избјеглица, реинтеграције људи који се враћају, бави се више институција у БиХ, а како нам је потврђено, за крај фебруара је планирано и потписивање уговора о удруживању око 1,23 милиона КМ за подршку овим људима. Већину средстава издвојиће Влада Швицарске, а по 100.000 КМ ресорна ентитетска министарства.

Цијели програм ће бити проведен по основу Споразума о реадмисији (поступак враћања и прихватања људи који не испуњавају услове за боравак у другим државама), који је ступио на снагу 1. јануара 2008. године.

Вриједи подсјетити да је овај споразум основни правни инструмент који регулира питања контроле и спречавања илегалних миграција, а директно је повезан са укидањем виза нашој земљи (либерализацијом), те је цијели процес континуирано под повећалом Брисела.

У Министарству за људска права и избјеглице БиХ појашњавају да је БиХ 2015. усвојила Стратегију за прихват и интеграцију бх. држављана, који се враћају по основу споразума о реадмисији и Акциони план за период 2015-2018. година.

"Једна од обавеза је успостава ефикасног и одрживог система прихвата и интеграције реадмисираних особа. Тренутно је у тај систем укључено око 30 институција и установа на свим нивоима власти у БиХ и три невладине организације које се баве правном и психосоцијалном подршком", казали су из Министарства.

И они су потврдили да је из Њемачке најављен повратак великог броја бх. држављана чији је боравак проглашен незаконитим, но, како наводе, не 4.000, него око 3.300.

"Садашњом динамиком прихвата БиХ може одговорити захтјевима реадмисираних особа, али у случају повећаног прилива реадмисираних особа, што би се могло догодити уколико се интензивира најављени прихват из Италије и Француске, БиХ би се суочила са проблемом. Посебно треба истаћи чињеницу да је у припреми споразум о реадмисији са САД, па би се ово питање могло додатно закомплицирати. Због тога је потребно наставити с успоставом система прихвата и интеграције у планираном опсегу", навели су из Министарства, наглашавајући како у Реадмисионом центру Мостар, који може прихватити до 100 повратника, тренутно не борави ниједна особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана