Три члана Предсједништва БиХ имају 24 возила и 14 возача

avaz.ba
Три члана Предсједништва БиХ имају 24 возила и 14 возача

Сарајево - Издаци за плате, разни уговори о дјелу, високи трошкови за службена возила и путовања те непоштивање својих одлука, само су неке од замјерки које су ревизори Канцеларије за ревизију институција уочили током чешљања извјештаја о раду Предсједништва БиХ за прошлу годину.

Најзанимљивији дијелови извјештаја односе се на трошење буџетског новца на службена путовања и куповину возила, као и остале трошкове за скупоцјени возни парк.

Трошкови смјештаја

Како се наводи у извјештају, на путовања је спискана 477.541 КМ. Од тога се на посјете другим земљама односи 413.449 КМ, док су за путовања унутар БиХ потрошене 64.092 марке.  Забрињавајуће је да се, како се наводи у извјештају, „увидом у књигу путних налога за службена путовања може констатирати да она не садржи прецизне податке о сврси путовања". Дакле, није било могуће утврдити због чега су чланови Предсједништва посјећивали одређене свјетске дестинације.

– Поједини налози не садрже потребне податке (износ исплаћене аконтације, јасну сврху путовања). Процесом ревизије утврдили смо да су трошкови смјештаја у земљи 33.263 КМ те су они у знатнијем износу реализирани путем благајне – наводи се у извјештају.

Ревизори су се даље осврнули и на набавку возила за потребе Предсједништва. За око им је запело да су се приликом набавке три возила наводиле тачне спецификације које она морају имати, а које у неким случајевима нису релевантне, попут распона између двије осовине, ширине возила, ширина у подручју лактова… То имплицира да су тендери скрајани тако да су се само одређена возила могла купити.

Набавка горива

Интересантан је и дио који се односи на трошкове за одржавање возила. Како се наводи, Предсједништво је у свом возном парку имало 35 возила, од чега је 24 било на услузи тројици чланова Предсједништва?! Осим тога, имали су на располагању 14 возача. Укупни трошкови на употребу и одржавање возила износили су 342.084 КМ.

– Знатнији издаци односе се на набавку горива (133.913 КМ) и набавку материјала и услуга одржавања возила (114.668 КМ) – наводи се у извјештају.

Официри за везу

Ревизори су, такође, уочили да сви чланови Предсједништва нису испоштовали ни своју одлуку од прије три године, када је утврђено да се тројица официра за везу с Трибуналом у Хагу повуку у БиХ, одакле би требали дјеловати. Ову одлуку испоштовао је само хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, чији официр ради из Мостара. Трошкови преосталих кабинета у Хагу коштали су грађане БиХ 704.864 КМ.

Проблем уговора о дјелу

Издаци за ангажирање запослених по уговору о дјелу износили су 184.325 КМ. Како су навели ревизори, током године ангажовано је 48 вањских сарадника, од тога 31 особа за рад у кабинетима, док је 17 особа обављало послове из домена рада Секретаријата. Ревизори су даље уочили да је дио ангажованих радио дуже од годину у Предсједништву, а једна је особа након пензионисања наставила рад по уговору у дјелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана