Све институције у функцији избора

nezavisne.com
Све институције у функцији избора

Сарајево, Бањалука - Извршна и законодавна власт на свим нивоима у БиХ свој рад у посљедњих неколико мјесеци подредила је искључиво предстојећим изборима и готово је сигурно да у наредна два мјесеца парламенти и владе на свим нивоима неће урадити ништа што није у функцији избора, кампање и додворавања бирачима, а за све то вријеме најнормалније ће примати плату.

Већ данас је готово сигурно да наставак сједнице Представничког дома парламента БиХ започете још крајем јула неће бити одржан ни у септембру, а то нам је потврдило неколико посланика, који мјесечно примају око 5.000 КМ и који наглашавају да нема шансе да се посланици са терена повуку у парламент.

Такође, посланици парламента БиХ, судећи барем по званичном сајту, у наредним мјесецима неће имати никакве ни међународне активности иако су надалеко познати по својим врло честим и скупим путовањима. Једина активност која је најављена у овом мјесецу је сједница Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ, заказана за 30. август, али у саставу овог одбора нема посланика.

“И за посљедњу сједницу било је питање да ли ће бити одржана. Мислим да је илузорно очекивати да у септембру имамо сједницу јер неће нико са терена доћи у парламент, а не зна ни о чему ће расправљати у њему”, рекла је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничког дома БиХ.

Као и с парламентом БиХ, слична ситуација је и с осталим законодавним тијелима у БиХ, а ништа боље није ни када је у питању извршна власт јер је посљедња сједница Савјета министара БиХ одржана 1. августа, а сљедећа још није ни најављена. Ентитетске владе састају се обично једном седмично, али, како наглашавају и судећи по саопштењима са сједница, евидентно је да су сви окренути ка 7. октобру. Све што се може очекивати у наредним данима и мјесецима јесте рад институција у функцији избора и злоупотреба јавних ресурса за предизборну кампању.

Аналитичари наглашавају да је злоупотреба институција присутна на свим нивоима те да то раде и власт и опозиција те да то није ништа ново у односу на раније изборе.

“Ми не знамо уопште како држава функционише у овом периоду пред изборе. Често се то питамо јер институције уопште не раде оно што би требало да раде. Грађани су препуштени сами себи и зато имамо једно опште разочарење, одласке младих из ове земље”, рекла је Муриса Марић, предсједница Удружења “Дон”, које је дио коалиције “Под лупом”.

Оно што је проблем у БиХ јесте да кампања за изборе почиње мјесецима прије званичне и да већ почетком године институције, односно људи који воде институције и политичари, почињу размишљати у функцији избора и све што даље раде је с циљем политичке промоције и додворавања бирачима.

“То раде све странке и сви политичари и нема изузетака, од локалног до државног нивоа. Централна изборна комисија БиХ је та која би то донекле требало да санкционише, јер ми имамо кампању прије званичне кампање и злоупотребу јавних ресурса у кампањи, чему се мора стати у крај”, рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана