Српска гради развој на улагању у енергетику

Маријана Миљић
Српска гради развој на улагању у енергетику

Бањалука - На листи јавних инвестиција коју је креирала Влада РС за идуће двије године налазе се 192 пројекта вриједна 656,9 милиона марака, а највећа улагања су у енергетском сектору.

Пројекти су дефинисани Нацртом програма јавних инвестиција РС за период од 2018. до 2020. године, који је усвојила Влада. Новина у програму је што РС први пут има прелиминарну листу приоритетних пројеката, усклађену са захтјевима ЕУ и међународних финансијских институција.

- Уговорене инвестиције за двогодишњи период тешке су 656,9 милиона КМ, а највеће ће бити реализоване у секторима енергетике, пољопривреде, шумарства и водопривреде. Новац ће бити улаган и у рјешавање стамбеног проблема избјеглица и расељених лица, али и саобраћајну инфраструктуру и здравство - наведено је у документу.

Међу уговореним инвестицијама у сектору енергетике предњачи градња вјетроелектране "Хргуд", ревитализација Хидроелектране "Требиње" и изградња прве фазе хидроенергетског постројења "Дабар". Градња постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани "Угљевик" највреднији је пројекат у области заштите околине, а ова инвестиција требало би да буде завршена у 2019. години.

Пројекти у саобраћају вриједни су 78,2 милиона КМ, а најзахтјевнији је градња моста на Сави и генерална поправка и модернизација шест диодних локомотива.

У поређењу са инвестиционим документом за период од 2017. до 2019. године видљив је значајан пад вриједности инвестиција јер су у том периоду били уговорени пројекти тешки 1,10 милијарди КМ.

- Највећи пад улагања примјетан је у сектору саобраћајне инфраструктуре, гдје су од 2017. до 2019. године биле уговорене инвестиције вриједне 284,40 милиона КМ, а у идућем двогодишњем периоду 79,4 милиона КМ. Главни разлог за то је што ће велики инфраструктурни пројекти као што је дионица градње аутопута "9. јануар", од Бањалуке до Добоја, бити завршени крајем ове године - наведено је у нацрту програма јавних инвестиција РС.

Када је ријеч о сектору хуманитарне помоћи, највише новца биће утрошено за смјештај лица из колективних центара и алтернативних смјештаја.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Предраг Дудуковић истиче да реализација планираног програма инвестиција у Српској зависи од бројних фактора.

- Реализација инвестиција у Српској зависи од кредитног задужења код међународних финансијских институција, али и судбине аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом. Ако не буде продужен тај аранжман, биће доведено у питање функционисање буџета и измирење текућих обавеза, а да не говоримо о инвестицијама - казао је Дудуковић.

Он је нагласио да је РС најисплативије улагање у енергетику јер има природна богатства, али и осигурано тржиште за продају вишкова струје.

Препоруке

Министарство финансија РС је у препорукама навело да сви који ће радити на пројектима треба да прате ефекте утрошка јавног новца и доприносе остварењу циљева Владе.

- Одабир капиталних инвестиција сви корисници треба да заснивају на дугорочном планирању, односно детаљној анализи ресурса и потреба - наведено је у препорукама.

Највеће инвестиције по секторима

* Енергетика

* Пољопривреда, шумарство и водопривреда

* Изградња кућа за расељене и избјегле

* Саобраћајна инфраструктура

* Здравство

Пројекти

* 192 пројекта

* 76 у реализацији

* 116 нових

Начин финансирања инвестиција од 2018. до 2020.

* 463,90 милиона или 70 одсто кредити и мањим дијелом грантови

* 129,90 милиона или 29,37 одсто новац из буџета РС и општина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана