Шанса новим властима да поправе економску слику БиХ

nezavisne.com
Шанса новим властима да поправе економску слику БиХ

​БАЊАЛУКА - БиХ има шансу да у наредном периоду оствари економске резултате ако власт буде ускоро формирана и ако буде озбиљно фокусирана на спровођење реформи, сматрају аналитичари након што је угледна рејтинг агенција “Стандард&Пур'с” подигла кредитни рејтинг земље, цитирајући, између осталог, и очекивање да ће ускоро бити формирана стабилна власт посвећена реформама.

Како су рекли у овој агенцији, власти оба ентитета и на државном нивоу су припремиле све потребне мјере у оквиру претходних активности у спровођењу Реформске агенде, међу којима су реформисано радно законодавство, реформа пореског система у домену корпоративних пореза, као и успостављање квалитетног надзора над банкарским сектором.

“Уколико дође до напретка у спровођењу структуралних реформи, то ће поправити пословно окружење и подстаћи даљи економски раст. Као што је било и раније, нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) би био кључан у финансирању тренутног текућег дефицита БиХ”, нагласили су они.

“Стандард&Пур'с” предвиђа да ће у наредних неколико мјесеци доћи до закључивања новог аранжмана с ММФ-ом, што би додатно требало стабилизовати ситуацију у земљи, барем према предвиђању ове агенције.

Фарук Хаџић, економски аналитичар, сматра да је агенција “Стандард&Пур'с” овакву оцјену донијела како би се покушало мотивисати власти да крену с озбиљнијим реформама, с обзиром на то да је, како истиче, БиХ економски “на дну” Европе, а да се из земље људи масовно исељавају.

“Наредних година чекају нас озбиљни проблеми када ће доћи до великог броја нових пензионера и можда је то неки начин упозорење да озбиљније кренемо с реформама”, рекао је Хаџић.

Он истиче да је у припреми реформска агенда II, иако се још не зна шта у њој пише.

“Видио сам неке показатеље и најаве, али је сасвим сигурно да је оно што је остало из оригиналне Реформске агенде и више него довољно да се у наредном периоду политичке структуре и те како имају чиме бавити. Прије свега, ту мислим на растерећивање привреде и смањење намета на рад и на потрошњу”, рекао је Хаџић.

Он је рекао да би и ФБиХ требало да уради оно што се десило у РС, да укине порезе на најниже дохотке, с тим да би, како он сматра, у наредних неколико година неопорезиви износ требало повећати на хиљаду марака, како би се грађане мотивисало да остану у земљи.

“Политичари морају под хитно послати неку јасну визију да земља мора кренути напријед. То може бити позитивна порука и сигнал инвеститорима”, рекао је Хаџић. 

Зоран Павловић, економски стручњак из Бањалуке, каже да је процјена агенције “Стандард&Пур'с” исправна јер је очигледно да овог пута међународна заједница чврсто стоји на линији да БиХ мора спровести реформе које су годинама избјегаване.

“Има неколико елемената који су поново ставили БиХ у фокус. Имамо коначно одблокиран пут ка НАТО-у који је предуслов за ЕУ, имамо појачан интерес Европске комисије и ЕУ да се тим путем настави, с друге стране добили смо новог амбасадора САД који би могао јако много урадити, а и ММФ поново ставља акценат на неефикасност јавне администрације. Све су то елементи који дају назнаке да би фокус изабраних дужносника могао да се окрене ка економији”, рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана