Резолуција и даље дијели регион

nezavisne.com ФОТО ЕПА
Резолуција и даље дијели регион

БАЊАЛУКА - Гласање о резолуцији Савјета безбједности Уједињених нација о Сребреници предвиђено је за уторак, а страсти у нашем региону и даље се не смирују.

Док је за Србију и РС британски приједлог резолуције неприхватљив јер, како сматрају, експлицитно помињање геноцида над Бошњацима и не помињање злочина над Србима на подручју Сребренице представља притисак на Србе и пребацивање одговорности на само један народ, у ФБиХ на њу гледају с одобравањем јер, сматрају, реално одражава оно што се у Сребреници десило. Аргументи, контрааргументи, оптужбе и пребацивања пљуштали су и јуче и с једне и с друге стране. Тако је, на примјер, Милорад Додик, предсједник РС, јуче на Мраковици изјавио да би усвајање овакве резолуције могло значити и распад БиХ, а од Русије је, као и Томислав Николић, предсједник Србије, прије њега, тражио да уложи вето на британски приједлог. За Додика резолуција представља подло и вјешто написану манипулацију која служи острашћеним бошњачким политичарима да полако уводе српски народ као једини уписан да је починио геноцид, пренијела је Срна.

"Скрушено смо ћутали кад сте одводили наше вође, генерала Младића и предсједника Караџића, али није истина да су само они учествовали у овом рату, није истина да само они имају командну одговорност и није истина да је зло само овдје било", рекао је Додик.

Додику проблем представљају и партије у Савезу за промјене, за које је рекао да представљају већу опасност по РС од Бакира Изетбеговића, предсједника СДА, јер, како сматра, урушавају српско јединство.

"Позваћу вас веома брзо да се на политички начин обрачунамо с политичарима који су спремни да буду поданици Бакиру Изетбеговићу", рекао је Додик, како је пренијела Срна.

Није дуго требало чекати реакцију СДС-а на ове Додикове тврдње, који су га позвали да одмах поднесе оставку. Према њиховом мишљењу, Додикове пријетње опозицији представљају позив на обрачун с неистомишљеницима. У СДС-у су увјерени да Додик злоупотребљава функцију предсједника и покушава завадити Србе.

"Политика СДС-а као државотворне странке у РС је била и биће искључиво у интересу РС и њених грађана", саопштили су они.

Додик се осврнуо и на декларацију о Сребреници Исламске заједнице, у којој високог представника позивају да донесе закон о забрани порицања геноцида над Бошњацима у Сребреници и да трајно забрани ознаке, заставе и симболе које је користила Војска РС, која је, како су навели, извршила геноцид. Додик је јуче рекао да Исламска заједница није вјерска, него "радикална политичка организација", која, како је рекао, има у себи значајне елементе радикалног ислама и која је интегрисана са исламистичким покретом.

На британску резолуцију реаговао је и Александар Вучић, предсједник Владе Србије, рекавши да се у случају да не буде руског вета РС може ослонити барем на Србију. 

"Ако резолуција буде изгласана, добро је што ћемо знати да РС увек и једино може да се ослони на Србију и што ћемо знати да и ми имамо много пријатеља, али да у тешким ситуацијама можемо да рачунамо само на себе, на свој народ и ни на ког више", рекао је Вучић, који је реаговао и на изјаве Матјуа Рајкрофта, британског амбасадора у Уједињеним нацијама. Рајкрофт је, наиме, у свом одговору на писмо Младена Иванића, предсједавајућег Предсједништва БиХ, који је тражио да се не усваја резолуција јер сматра да би донијела нове подјеле у БиХ, рекао да резолуција није антисрпска, али да се помирење не може градити ако се игнорише став међународних судова о квалификацији злочина у Сребреници.

Вучић је на Рајкрофтове изјаве реаговао ријечима да ће Србија промијенити свој став уколико састављачи резолуције докажу да су њом успјели да помире макар и двоје људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана