Радници: Тражимо што смо зарадили Трнинић: Радници изманипулисани

Маријана Миљић
Радници: Тражимо што смо зарадили Трнинић: Радници изманипулисани

Бањалука - Десетак радника "Жељезница РС" започело је јуче штрајк глађу, тражећи на тај начин исплату накнада за ову годину и рјешавање проблема са овјером здравствених књижица.

Управа "Жељезница" и министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић позвали су раднике да прекину штрајк глађу тврдећи да редовно добијају плате и да су жртве политичке манипулације.

Радници су намјеравали да штрајк глађу отпочну у просторијама Жељезничке станице у Бањалуци, али су их дочекала закључана врата. Ни тада нису одустали и штрајк су отпочели испред станице, а накнадно су ушли у станицу и наставили штрајк глађу.

- За сада се десетак радника одлучило на овај потез, али очекујемо још колега након што заврше с послом. Разлог за штрајк глађу је константно кршење закона од стране управе, неисплаћивање плата у року и накнада уз плату. Поред тога, свако мало смо у ситуацији да 15 дана можемо овјерити здравствену књижицу, а затим мјесец не можемо. Нико се није огласио ни на наше писмо упућено Влади, Кабинету предсједника Милорада Додика и Народној скупштини РС. На крају се питамо да ли "Жељезнице" уопште требају Републици - казао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница РС" и један од штрајкача глађу Златко Марин.

Штрајкачи су затражили од Владе и Народне скупштине да зауставе кршење закона у овом јавном предузећу, оцијенивши да је то једини начин излаза из кризе у овом јавном предузећу. Затражили су и да буде покренута одговорност оних који су предузеће довели у проблеме.

Међу штрајкачима је и Зоран Ћућић, који је нагласио да је приморан на тај радикалан потез, јер се нада да ће добити оно што је зарадио.

- Прекршен је договор да ће нам бити исплаћиване плате и накнаде. На овај потез смо приморани, како бисмо добили зарађено. Ми радимо свој посао, а управа треба да ради свој и да нам обезбиједи плате - казао је Ћућић.

Управа "Жељезница РС" саопштила је да не споре дуговања према радницима за накнаде за превоз и топли оброк.

- До кашњења у исплати дошло је јер немамо новца, а не због воље управе да нека радничка права ускрати или умањи. Плате исплаћујемо редовно и то нам је приоритет код планирања трошкова. Уз плату, радницима редовно исплаћујемо и регрес у мјесецу у којем је радник био на одмору. Нису исплаћене обавезе на основу два топла оброка и три превоза са километром за ову годину - поручио је менаџмент "Жељезница РС".

Управа "Жељезница" је позвала штрајкаче глађу да одустану од угрожавања свог здравља и да незадовољство у вези са остваривањем права из радног односа рјешавају у складу са важећим законским прописима.

Поводом ступања жељезничара у штрајк глађу огласио се и министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, који је навео да је овај потез запослених у јавном предузећу неоправдан.

- Ријеч је о политички изманипулисаној групи људи од стране појединаца којима смета успјешан процес реструктурирања "Жељезница РС". Радници редовно примају плате. Има кашњења када је ријеч о исплати накнада за топли оброк и превоз - казао је Трнинић.

Група жељезничара штрајковала је глађу и у марту ове године.

Смањење радника

Планом реструктурирања "Жељезница РС" предвиђено је да ово предузеће број запослених смањи за 500 до краја 2017, а за исто толико до 2021, када би требало да буде завршено реструктурирање.

Измирење обавеза према радницима и исплата дуга за порезе и доприносе планирано је из кредита Свјетске банке у износу од 50 милиона долара. У овом предузећу на крају полугодишта ове године радило је 3.045 радника.

Дуговања за ову годину према наводима радника

* 4 накнаде за превоз

* 3 накнаде за топли оброк

Дуговања за ову годину према наводима управе "Жељезница РС"

* 3 накнаде за превоз

* 2 накнаде за топли оброк

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана