Потписати споразум о реализацији инфраструктурних пројеката Српске и Аустрије

Срна
Потписати споразум о реализацији инфраструктурних пројеката Српске и Аустрије

Беч - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бечу да је циљ да што прије владе Српске и Аустрије потпишу споразум о реализацији инфраструктурних пројеката.

"Аустријско министарство за инфраструктуру и Влада Српске ће изучити обим споразума и вјерујем да ћемо га потписати што прије", рекао је Додик за РТРС, након састанка са вицеканцеларом Аустрије Хајнцом Кристијаном Штрахеом.


Он је подсјетио да је пријатељство са Штрахеом дугогодишње и да дијеле заједничке вриједности и одговоре на политичке изазове.

"Захвалан сам за сву помоћ и разумијевање Аустрије. То је данас далеко лакше јер је наш пријатељ Штрахе вицеканцелар. Аустрија води уравнотежену, рационалну и реалну политику, која помаже да се боље разумију и схвате наши односи. У том погледу ћемо наставити да сарађујемо", каже Додик.

Према његовим ријечима, политика Аустрије јесте политика стабилизације и мира.

"Оно што ми разумијемо јесте јачање државних компетенција Аустрије да би била заштићена граница и јачала економија. То је оно што и ми желимо и разговарали смо о мигранској кризи која је у фокусу БиХ. Искуства која је имала Аустрија су за нас веома битна и видимо да је концепт који је примијенила са новом владом веома успјешан и ми ћемо пратити таква кретања", навео је предсједник Српске.

Штрахе је навео да ЕУ мора подржати земље Балкана када је ријеч о рјешавању мигрантске кризе.

"Људе који желе да шире радикализам морамо заједнички протјерати. Опасност вреба, јер знамо да су били терористички напади у Европи и то морамо заједнички спријечити", каже Штрахе.

На састанку је разговарано и о изборима за Европски парламент који ће бити одржани сљедеће године, а који ће, према Штрахеовим ријечима, означити прекретницу у европској политици, јер, како сматра, више не могу да прођу политике француског предсједника Емануела Макрона и њемачког канцелара Ангеле Меркел.

Састанку је присуствовао и потпредсједник Слободарске партије Аустрије Јохан Гуденус, којем је Додик захвалио за сарадњу и пажњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана