Отворена пријава контроверзног Хасана Плеха

Горан Маунага
Отворена пријава контроверзног Хасана Плеха

Сарајево - Комисија за избор главног дисциплинског тужиоца затражила је од Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ да покрене захтјев за поништење конкурса за ову функцију, јер је незаконито отворена коверта са пријавом Хасана Плеха.

Саговорник "Гласа Српске" близак правосуђу казао је да је конкурсна процедура прекршена јер је утврђено да је коверта једног од кандидата била отворена. Због тога је од ВСТС-а затражено да од Агенције за државну службу захтијева враћање читаве ствари на почетак.

Плех, чија је коверта са пријавом била отворена, бивши је шеф кабинета главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића и једна од контроверзних личности за коју се тврдило да је сива еминенција у правосуђу на нивоу БиХ.  Он се, заједно са Аленом Курспахић, Мирзом Хаџиомеровићем, Јасмином Куленовић, Адином Хидићем, Миланом Попадић, Бранком Мијатовић и Јурицом Бабићем пријавио на конкурс за главног дисциплинског тужиоца.

- Процедура је прекршена чињеницом да је једна коверта отворена. Могуће је и да је отворена случајно, али то не може да отклони сумњу и могућност да је у ту коверту неко додавао неке документе или их је узимао из ње - рекао је наш саговорник.

У ВСТС- у кажу да је поступак за избор главног дисциплинског тужиоца у току не желећи да износе детаље.

-  С обзиром на то да је ријеч о процесу који укључује доношење одлука од стране јавног органа, нисмо у могућности пружити друге информације о поступку - речено је у ВСТС-у.

Бивши главни дисциплински тужилац Арбен Муртезић са те дужности је разријешен на сопствени захтјев крајем маја, јер је добио друго радно мјесто. Законом прописана конкурсна процедура избора новог главног дисциплинског тужиоца требало је да буде спроведена и прије Муртезићеве оставке за коју се знало много раније него што је до ње и дошло. Али и поред тог пропуста, чланови ВСТС-а не журе са избором његовог насљедника.

Разлог за одгађање овог избора могао би да лежи у чињеници да се на ту позицију настоји поставити подобан кадар. Евидентно је да се избор дисциплинског тужиоца одвија под будним оком СДА, који би постављањем себи подобног кандидата, држао под контролом готово све правосудне институције на нивоу БиХ.

Салиховић

Другостепена дисциплинска комисија је одбила као неосноване жалбу и допуну жалбе главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића. Она је потврдила одлуку првостепене дисциплинске комисије којом је он удаљен с функције до окончања дисциплинског поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана