Otvorena prijava kontroverznog Hasana Pleha

Goran Maunaga
Otvorena prijava kontroverznog Hasana Pleha

Sarajevo - Komisija za izbor glavnog disciplinskog tužioca zatražila je od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH da pokrene zahtjev za poništenje konkursa za ovu funkciju, jer je nezakonito otvorena koverta sa prijavom Hasana Pleha.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak pravosuđu kazao je da je konkursna procedura prekršena jer je utvrđeno da je koverta jednog od kandidata bila otvorena. Zbog toga je od VSTS-a zatraženo da od Agencije za državnu službu zahtijeva vraćanje čitave stvari na početak.

Pleh, čija je koverta sa prijavom bila otvorena, bivši je šef kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića i jedna od kontroverznih ličnosti za koju se tvrdilo da je siva eminencija u pravosuđu na nivou BiH.  On se, zajedno sa Alenom Kurspahić, Mirzom Hadžiomerovićem, Jasminom Kulenović, Adinom Hidićem, Milanom Popadić, Brankom Mijatović i Juricom Babićem prijavio na konkurs za glavnog disciplinskog tužioca.

- Procedura je prekršena činjenicom da je jedna koverta otvorena. Moguće je i da je otvorena slučajno, ali to ne može da otkloni sumnju i mogućnost da je u tu kovertu neko dodavao neke dokumente ili ih je uzimao iz nje - rekao je naš sagovornik.

U VSTS- u kažu da je postupak za izbor glavnog disciplinskog tužioca u toku ne želeći da iznose detalje.

-  S obzirom na to da je riječ o procesu koji uključuje donošenje odluka od strane javnog organa, nismo u mogućnosti pružiti druge informacije o postupku - rečeno je u VSTS-u.

Bivši glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić sa te dužnosti je razriješen na sopstveni zahtjev krajem maja, jer je dobio drugo radno mjesto. Zakonom propisana konkursna procedura izbora novog glavnog disciplinskog tužioca trebalo je da bude sprovedena i prije Murtezićeve ostavke za koju se znalo mnogo ranije nego što je do nje i došlo. Ali i pored tog propusta, članovi VSTS-a ne žure sa izborom njegovog nasljednika.

Razlog za odgađanje ovog izbora mogao bi da leži u činjenici da se na tu poziciju nastoji postaviti podoban kadar. Evidentno je da se izbor disciplinskog tužioca odvija pod budnim okom SDA, koji bi postavljanjem sebi podobnog kandidata, držao pod kontrolom gotovo sve pravosudne institucije na nivou BiH.

Salihović

Drugostepena disciplinska komisija je odbila kao neosnovane žalbu i dopunu žalbe glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Ona je potvrdila odluku prvostepene disciplinske komisije kojom je on udaljen s funkcije do okončanja disciplinskog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana