На састанку у OHR-у расправљаће се о враћању Богословије СПЦ

Светлана Душанић
На састанку у OHR-у расправљаће се о враћању Богословије СПЦ

СAРAЈЕВО - Да би се одржао састанак митрополита дабробосанског Николаја са представницима OHR-а и замјеником високог представника Рафијем Грегоријаном, морају бити разматрани услови повратка цјелокупне имовине Српске православне цркве, а не само Богословије у Сарајеву.

Ово је за “Глас Српске” рекао ђакон Митар Танасић, секретар Митрополије дабробосанске.

- Ми захтијевамо да се разматра повратак остале имовине и то је услов за наше учешће 4. септембра на састанку који организује OHR у Сарајеву  - казао је Танасић.

У OHR-у, међутим, кажу да ће тема бити само враћање сарајевске Богословије СПЦ-у.

- Разговори које ће водити Рафи Грегоријан су у вези са Богословијом Српске православне цркве у Сарајеву. На враћање овог објекта фокусирани су напори одговорних градских власти и администрације Економског факултета. Свеопшта реституција некадашњег власништва СПЦ, као и реституција свим осталим некадашњим власницима, превазилази компетенције позваних учесника овог састанка и захтијева усвајање нових закона - рекао је портпарол OHR-а Марио Бркић.

Међу одузетом имовином СПЦ је палата црквено-школске општине преко пута Старе православне цркве, зграда сарајевске Богословије коју користи Економски факултет, зграда у улици Зелених беретки 7, земљиште на Маријин двору са око 19.000 метара квадратних на којем су изграђене зграде Парламентарне скупштине и Савјета министара БиХ, хотел “Холидеј ин”, као и земљиште на Кошеву. У Митрополији издвајају и дио православног гробља које је ексхумирано и преко њега изграђен надвожњак, пијаца, те дио спортских терена и зграда у Радићевој улици која се преуређује за смјештај Кантоналног тужилаштва.

Одузета имовина

На основу података које посједује Митрополија дабробосанска, комунистичке власти су од СПЦ само у Сарајеву у годинама послије Другог свјетског рата одузеле и национализовале 24 куће, пет стамбено-пословних зграда, 12 пословних простора и више од 40.000 метара квадратних земљишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана