МУП изузео документацију из Комисије за концесије РС

(Capital.ba
МУП изузео документацију из Комисије за концесије РС

Бањалука – Управа за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова (МУП) РС изузела је из Комисије за концесије РС документацију у оквиру истраге која се води против министра индустрије, енергетике и рударства РС Петра Ђокића, а у вези са измјенама правилника о висини концесионе накнаде, сазнаје портал Capital.ba..

Спорним измјенама Правилника о висини концесионе накнаде и банкарским гаранцијама у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије у РС појединим концесионарима омогућена је бесплатна експлоатација угља, а накнада за коришћење природних ресурса за производњу струје драстично смањена. У јавности је често истицано да се овим измјенама излази у сусрет компанији "ЕФТ Станари" која је прошле године кренула са комерцијалном производњом струје.

МУП је још прије неколико мјесеци покренуо истрагу у вези са измјенама правилника а на питања портала Captal.ba, само су кратко одговорили да се истрага спроводи и да не могу откривати више детаља.

"Управа за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова РС предузима одређене оперативно-тактичке, криминалистичке, те истражне мјере и радње у датом предмету. У овом моменту не можемо дати више информација јер би угрозиле истрагу", рекли у МУП-у.

Према информацијама портал Capital.ba из Комисије за концесије изузета документација са ставом Комисије у вези спорних измјена Правилника о концесијама.

Како сазнаје овај портал, Комисија је у мају прошле године дала позитивно мишљење на измјене правилника које је тада предложило Министарство индустрије.

"Комисија сугерише Министарству индустрије да у најскорије вријеме приступи поступку измјене закона којим би биле прецизно регулисане концесионе накнаде и накнаде за коришћење природних ресурса како би се избјегло плаћање накнада по више основа", наведено је између осталог у мишљењу Комисије.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић данас није одговарао на телефонске позиве, а раније су у овом министарству негирали да су измјене донесене како би се фаворизовали поједини концесионари. Тврдили су да се овим сви концесионари доводе у равноправан положај.

Ђокић је јуче рекао да су на положај општине Станари, у којој је највећа просјечна плата у РС, искључиво утицали положај и улога Рудника и термоелектране (РиТЕ) Станари.

"На тај начин се најбоље демантују сви они који говоре да је Влада, дајући сагласност за измјене одређених правилника и својих докумената, оштетила било кога. Она је допринијела најдиректније развоју општине Станари, која у свој буџет од накнада од РиТЕ прима око осам милиона КМ”, рекао је Ђокић.

Шукало: Истрага траје предуго

Посланик у Народној скупштини РС Адам Шукало, који је прошле седмице је поднио иницијативу за оцјену уставности правилник, каже да је и он давао изјаву МУП-у у оквиру истраге која се већ мјесецима спроводи.

"Видио сам да је то озбиљан предмет, има гомила документације, саслушани су многи свједоци. Знам да је изузета документација из "ЕФТ Станари" и Министарства индустрије. Занимљиво је да у МУП-у сматрају да је много већа штета начињена РС од оне коју сам ја наводио до сада у јавности", рекао је Шукало.

Он је рекао да за сада конкретних ефеката те истраге нема, те да је прихватљиво образложење инспектора да се води темељна и озбиљна истрага, али да је, ипак, шест мјесеци сасвим довољно да се она приведе крају.

"Све што траје дуже од шест мјесеци је предуго, али видјећемо да ли ће у скорије вријеме бити напретка. У међувремену, ја сам поднио и иницијативу Уставном суду РС за оцјену уставности овог правилника", казао је Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана