Лукач: Против Стојчиновића се воде истраге већ дуже вријеме

Срна
Лукач: Против Стојчиновића се воде истраге већ дуже вријеме

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а већ дуже вријеме води истраге против бившег замјеника правобраниоца Српске Мирка Стојичиновића.

"Истрага има вези са злоупотребом овлаштења у предметима 'Наш дом' и 'Грађа', а настављамо рад и по другим предметима у вези са наведеним лицем", истакао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци и додао да ће у наредном периоду бити још резултата тих истрага.


Лукач је навео да Тужилаштво и МУП сарађују у овим истрагама, те да ће надлежни тужилац донијети одлуку у вези са Стојчиновићем.

"МУП ће у сарадњи са Тужилаштвом обрадити лице, узети изјаве, поднијети извјештаје, а тужилац ће одредити да ли ће бити одређен притвор или ће бити пуштен", појаснио је Лукач.

Стојчиновића су јутрос у Бањалуци ухапсили инспектори Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске због сумње да је починио криивчно дјело злоупотребе службеног положаја или овлаштења, односно да је као правобранилац Српске у више наврата пропустио да поднесе тужбе или обавијести Град о исходу појединих судских спорова чиме је другим лицима омогућио стицање противправне имовинске користи, односно да градску својину упишу као своју. 

Број кривичних дјела у опадању за 7,2 одсто

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је у првих пет мјесеци ове године укупан број кривичних дјела у опадању за 7,2 одсто у односу на исти период лани.
"Од тога, општи криминалитет је у паду 9,4 одсто. И остали показатељи, када је ријеч о питању јавног реда и мира и осталих тежих кривичних дјела, говоре да је криминалитет увелико у опадању", рекао је Лукач новинарима након сједнице проширеног колегијума министра унутрашњих послова.

Он је навео да то није разгог за задовољство или да се зауставе активности, већ сматра да МУП треба да појача активности и постигне још боље резултате ради безбједности у Српској, безбједности имовине и живота грађана.

Лукач је нагласио да су мјере предузете у протеклом периоду, међу којима су организационе /формирање полицијских управа умјесто центара јавне безбједности/, имале за циљ постизање што боље безбједности у Српској.

Он је навео да ће МУП Српске са осталим полицијским агенцијама учествовати у обезбјеђивању скупа у Поточарима 11. јула, као и марша који му претходи, како би ти догађаји протекли у најбољем реду.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да је стање безбједности повољно и да у посматраном периоду није било кривичних дјела која би посебно узнемиравала грађане и јавност или створила осјећај несигурности.

"Када је ријеч о криминалитету, расвијетљено је укупно 78,3 одсто дјела, а по непознатом извршиоцу 59,6 одсто. Полицијски службеници су у 102 случаја лишили слободе 117 извршилаца кривичних дјела на лицу мјеста или непосредно код мјеста извршења кривичних дјела", навео је Ћулум.

Он је додао да је укупна расвијетљеност општег криминалитета 74,2 одсто, а по непознатом извршиоцу 58,4 одсто. Расвијетљено је и више од стотину дјела из претходног периода.

"У овом периоду /првих пет мјесеци ове године/, извршено је шест убистава и сва су расвијетљена, а набројнија кривична дјела у овом периоду су била имовински деликти", рекао је Ћулум.

Он је навео и да су откривено 222 случаја злоупотребе опојних дрога.

Ћулум је нагласио да су откривена 352 кривична дјела привредног криминалитета, од чега се 152 кривична дјела односе на коруптивна којима је проузрокована материјална штета од око 20 милиона КМ.

Говорећи о стању безбједности у саобраћају, Ћулум је навео да је у посматраном периоду евидентирано 3.386 саобраћајних незгода, гдје је смртно страдало 31 лице или за 44,6 одсто мање.

"Из саобраћаја је искључен 7.201 возач, од чега је више од 5.000 искључено због вожње под утицајем алкохола, док је из саобраћаја искључено 2.331 возило, од чега више од 500 због техниче неисправности", рекао је Ћулум.

Он је рекао да је у посматраном периоду било 13 напада на полицијске службенике у којима је један полицајац тешко повријеђен, а 11 лакше, те да су против 12 нападача поднесени извјештаји надлежним тужилаштвима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана