Lukač: Protiv Stojčinovića se vode istrage već duže vrijeme

Srna
Lukač: Protiv Stojčinovića se vode istrage već duže vrijeme

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a već duže vrijeme vodi istrage protiv bivšeg zamjenika pravobranioca Srpske Mirka Stojičinovića.

"Istraga ima vezi sa zloupotrebom ovlaštenja u predmetima 'Naš dom' i 'Građa', a nastavljamo rad i po drugim predmetima u vezi sa navedenim licem", istakao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da će u narednom periodu biti još rezultata tih istraga.


Lukač je naveo da Tužilaštvo i MUP sarađuju u ovim istragama, te da će nadležni tužilac donijeti odluku u vezi sa Stojčinovićem.

"MUP će u saradnji sa Tužilaštvom obraditi lice, uzeti izjave, podnijeti izvještaje, a tužilac će odrediti da li će biti određen pritvor ili će biti pušten", pojasnio je Lukač.

Stojčinovića su jutros u Banjaluci uhapsili inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske zbog sumnje da je počinio kriivčno djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno da je kao pravobranilac Srpske u više navrata propustio da podnese tužbe ili obavijesti Grad o ishodu pojedinih sudskih sporova čime je drugim licima omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno da gradsku svojinu upišu kao svoju. 

Broj krivičnih djela u opadanju za 7,2 odsto

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je u prvih pet mjeseci ove godine ukupan broj krivičnih djela u opadanju za 7,2 odsto u odnosu na isti period lani.
"Od toga, opšti kriminalitet je u padu 9,4 odsto. I ostali pokazatelji, kada je riječ o pitanju javnog reda i mira i ostalih težih krivičnih djela, govore da je kriminalitet uveliko u opadanju", rekao je Lukač novinarima nakon sjednice proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova.

On je naveo da to nije razgog za zadovoljstvo ili da se zaustave aktivnosti, već smatra da MUP treba da pojača aktivnosti i postigne još bolje rezultate radi bezbjednosti u Srpskoj, bezbjednosti imovine i života građana.

Lukač je naglasio da su mjere preduzete u proteklom periodu, među kojima su organizacione /formiranje policijskih uprava umjesto centara javne bezbjednosti/, imale za cilj postizanje što bolje bezbjednosti u Srpskoj.

On je naveo da će MUP Srpske sa ostalim policijskim agencijama učestvovati u obezbjeđivanju skupa u Potočarima 11. jula, kao i marša koji mu prethodi, kako bi ti događaji protekli u najboljem redu.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti povoljno i da u posmatranom periodu nije bilo krivičnih djela koja bi posebno uznemiravala građane i javnost ili stvorila osjećaj nesigurnosti.

"Kada je riječ o kriminalitetu, rasvijetljeno je ukupno 78,3 odsto djela, a po nepoznatom izvršiocu 59,6 odsto. Policijski službenici su u 102 slučaja lišili slobode 117 izvršilaca krivičnih djela na licu mjesta ili neposredno kod mjesta izvršenja krivičnih djela", naveo je Ćulum.

On je dodao da je ukupna rasvijetljenost opšteg kriminaliteta 74,2 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 58,4 odsto. Rasvijetljeno je i više od stotinu djela iz prethodnog perioda.

"U ovom periodu /prvih pet mjeseci ove godine/, izvršeno je šest ubistava i sva su rasvijetljena, a nabrojnija krivična djela u ovom periodu su bila imovinski delikti", rekao je Ćulum.

On je naveo i da su otkriveno 222 slučaja zloupotrebe opojnih droga.

Ćulum je naglasio da su otkrivena 352 krivična djela privrednog kriminaliteta, od čega se 152 krivična djela odnose na koruptivna kojima je prouzrokovana materijalna šteta od oko 20 miliona KM.

Govoreći o stanju bezbjednosti u saobraćaju, Ćulum je naveo da je u posmatranom periodu evidentirano 3.386 saobraćajnih nezgoda, gdje je smrtno stradalo 31 lice ili za 44,6 odsto manje.

"Iz saobraćaja je isključen 7.201 vozač, od čega je više od 5.000 isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, dok je iz saobraćaja isključeno 2.331 vozilo, od čega više od 500 zbog tehniče neispravnosti", rekao je Ćulum.

On je rekao da je u posmatranom periodu bilo 13 napada na policijske službenike u kojima je jedan policajac teško povrijeđen, a 11 lakše, te da su protiv 12 napadača podneseni izvještaji nadležnim tužilaštvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana