Sutra pomen za stradale Srbe sa područja Odžaka

GS
Sutra pomen za stradale Srbe sa područja Odžaka

ODžAK - Srbi sa područja opštine Odžak obilježiće sutra 32 godine od kako su bili zatočeni u logore u tom mjestu i podvrgnuti raznim metodama mučenja i seksualnom zlostavljanju, za šta je 11 bivših pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane osuđeno na ukupno 85,6 godina zatvora, a četvorica optuženih su nedostupna pravosuđu BiH.

Preživjeli srpski logoraši sutra će u 13.00 časova položiti vijence kod centralnog spomen-obilježja u Vukosavlju, a potom će u 14.30 časova biti služen parastos za stradale u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Novom Gradu.

U logore u Odžaku, smještene u prostorijama osnovne škole i fabrici u "Strolit", bilo je zatvoreno 1.294 Srba, među kojima je bilo 326 žena i 104 đece. Najviše zatočenih bilo je iz sela Novi Grad.

Pripadnici HVO-a i regularne Hrvatske vojske su u dva ta odžačka logora, kao i u onima koji su bili u tadašnjem Bosanskom i Slavonskom Brodu, ubili 42 logoraša.

Silovano je 60 Srpkinja, najmlađa je bila đevojčica od deset godina. Po izlasku iz kazamata preživjeli su svjedočili pred istražnim organima o toruturama koje su doživjeli. Najpotresnija su svjedočenja od silovanjima.

Jedna od silovanih Srpkinja ispričala je da je sa sestrom bila zatočena u jednoj napuštenoj kući. Tu su ih smjetili jedan vojni policajac i lice koje bilo u vojnom štabu, te su ih prinudili na seksualne odnose.

Jedan od njih je nakon izvjesnog vremena prestao da dolazi, a vojni policajac je nastavio, pa ih je kasnije prebacio u prazan, namješten stan u stambenoj zgradi u neposrednoj blizini škole.

"Jednog dana vidjele smo kada su pod stražom izveli zarobljenike u dvorište škole, naredili da se skinu goli, a potom ih šmrkom polivali vodom iz cisterne", navela je u svom svjedočenju u novembru 1994. godine jedna od zatočenih Srpkinja.

Ona je napomenula da su na spratu iznad njih bile zarobljene četiri Srpkinje sa tri male bebe.

"Kod ovih žena su na smjenu dolazili stražari iz škole i drugi vojnici i silovali ih u prisustvu đece. Jasno se moglo čuti i razumjeti o čemu se radi", ispričala je ova Srpkinja.

Sud BiH je za ratne zločine nad zatočenim Srbima u Odžaku izrekao šest presuda i počinioce osudio na 37 godina zatvora.

Za silovanja su osuđeni Josip Tolić na deset godina, Ilija Jurić i Jozo Đojić na po šest godina zatvora, Marijan Brnjić dva puta na po šest godina, ukupno 12 godina, dok je Albina Terzić izdržavala kaznu od tri godine zatvora zbog fizičkog zlostavljanja.

Pred Okružnim sudom u Doboju osuđena su trojica na ukupno 36 godina zatvora. Na 15 godina je 1998. godine osuđen Ferid Halilović za fizičko zlostavljanje, na 13 godina je 2013. godine osuđen Senahid Ribić za ubistva, fizičko zlostavljanje i paljenje srpskih kuća, a na osam godina Mirsad Brkić za fizičko zlostavljanje, paljenje i pljačkanje srpskih kuća i ubistvo, kažu u Udruženju logoraša "Odžak `92".

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH na šest i po godina je osuđena Rešad Mujkić za fizičko zlostavljanje zatočenih Srba.

Mirko Ćulap osuđen je pred Kantonalnim sudom u Odžaku na jednu godinu zatvora za fizičko zlostavljanje, a Božo Matanović je pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen za silovanje na zatvorsku kaznu od pet godina koju je potvrdio i Vrhovni sud FBiH.

"Podjela rada i spuštanje na kantonalni nivo se pokazalo kao katastrofalno jer to nikako ne odgovara srpskim žrtvama sa područja opštine Odžak", ističu iz Udruženja logoraša "Odžak `92".

Iz Udruženja napominju da je pravosuđe u Odžaku podiglo optužnice protiv Mato Dragičević i Zdenko Mikulić koji su nedostupni organima BiH.

Podignute su i optužnice protiv Ante Golubović i Jurica Božić, ali su i oni nedostupni pravosuđu BiH.
Srpski logoraši ističu da problem predstavlja i to što je sve manje živih svjedoka, jer ljudi umiru, a nisu dočekali da oni koji su ih strahovito mučili za to odgovaraju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana