Lisina na korak do stečaja

Danijela Stokanić
Lisina na korak do stečaja

Šipovo - Okružni privredni sud u Banjaluci pokrenuo je predstečajni postupak u Javnom komunalnom preduzeću "Lisina" iz Šipova, a za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Živko Vojvodić iz Mrkonjić Grada.

Zahtjev za stečaj ovog preduzeća, podnijela je, između ostalih, Skupština opštine Šipovo, zbog dugovanja "Lisine" od gotovo 900.000 maraka.

Kako se stanovnici ne bi gušili u smeću i smradu 1. januara ove godine sa radom je počelo novo komunalno preduzeće "Šipovo". 

Vojvodić je, na osnovu rješenja Okružnog privrednog suda u Banjaluci, dužan da ispita da li postoje uslovi za pokretanje stečaja, obezbijedi imovinu stečajnog dužnika i brine o njoj.

On kaže da će u roku od petnaestak dana završiti izvještaj, u kojem, između ostalog, mora da navede da li ovo preduzeće može da nastavi rad ili mora u stečaj.

Prema njegovim riječima, preduzeće posluje kao što je poslovalo do prije nekoliko dana, samo što se sredstva ne mogu trošiti bez njegove saglasnosti.

- Moja uloga je da izvršim uvid u dokumentaciju i snimim stanje, nakon čega ću sudu, koji će donijeti konačnu odluku, predati izvještaj - kazao je Vojvodić.

Riječ je o preduzeću koje, prema podacima kojima raspolaže Savez sindikata RS, ima oko 35 zaposlenih, čija je sudbina trenutno neizvjesna.

Predsjednik u Skupštini opštine Šipovo Milan Plavšić istakao je da su zeleno svjetlo za novo preduzeće dali odbornici, jer staro nije funkcionisalo.

- Za vrijeme prethodnog rukovodstva obavljen je niz sumnjivih transakcija i podignuti su veliki krediti na osnovu "Lisine" zbog čega je preduzeće loše završilo - kazao je Plavšić.

Direktorica JKP "Lisina" Dragica Dakić juče, kako kaže, nije imala vremena da bilo šta komentariše o preduzeću, jer privodi kraju završni račun i predstečajne mjere.

- Samo je nas dvoje ostalo u preduzeću, svi ostali su se povukli - kazala je Dakićeva.

Štrajk

Radnici komunalnog preduzeća "Lisina" štrajkovali su u  ljeto 2016. godine, a svoje nezadovoljstvo iskazali su tako što danima nisu htjeli odvoziti smeće. Zbog prijetnji zarazom, smeće je moralo voziti preduzeće iz Jajca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana