Лисина на корак до стечаја

Данијела Стоканић
Лисина на корак до стечаја

Шипово - Окружни привредни суд у Бањалуци покренуо је предстечајни поступак у Јавном комуналном предузећу "Лисина" из Шипова, а за привременог стечајног управника именован је Живко Војводић из Мркоњић Града.

Захтјев за стечај овог предузећа, поднијела је, између осталих, Скупштина општине Шипово, због дуговања "Лисине" од готово 900.000 марака.

Како се становници не би гушили у смећу и смраду 1. јануара ове године са радом је почело ново комунално предузеће "Шипово". 

Војводић је, на основу рјешења Окружног привредног суда у Бањалуци, дужан да испита да ли постоје услови за покретање стечаја, обезбиједи имовину стечајног дужника и брине о њој.

Он каже да ће у року од петнаестак дана завршити извјештај, у којем, између осталог, мора да наведе да ли ово предузеће може да настави рад или мора у стечај.

Према његовим ријечима, предузеће послује као што је пословало до прије неколико дана, само што се средства не могу трошити без његове сагласности.

- Моја улога је да извршим увид у документацију и снимим стање, након чега ћу суду, који ће донијети коначну одлуку, предати извјештај - казао је Војводић.

Ријеч је о предузећу које, према подацима којима располаже Савез синдиката РС, има око 35 запослених, чија је судбина тренутно неизвјесна.

Предсједник у Скупштини општине Шипово Милан Плавшић истакао је да су зелено свјетло за ново предузеће дали одборници, јер старо није функционисало.

- За вријеме претходног руководства обављен је низ сумњивих трансакција и подигнути су велики кредити на основу "Лисине" због чега је предузеће лоше завршило - казао је Плавшић.

Директорица ЈКП "Лисина" Драгица Дакић јуче, како каже, није имала времена да било шта коментарише о предузећу, јер приводи крају завршни рачун и предстечајне мјере.

- Само је нас двоје остало у предузећу, сви остали су се повукли - казала је Дакићева.

Штрајк

Радници комуналног предузећа "Лисина" штрајковали су у  љето 2016. године, а своје незадовољство исказали су тако што данима нису хтјели одвозити смеће. Због пријетњи заразом, смеће је морало возити предузеће из Јајца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана